Столичні екологи розповіли про сенсаційну знахідку в озері (ФОТО)

Що відомо про це від експертів

У Києві відомий захисник дикої природи Михайло Погребиський та гідробіолог Віктор Раков виявили у найчистішому столичному озері рідкісну червонокнижну рослину. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

За даними організації, днями експедиція Київського еколого-культурного центру в озері Відро у Голосіївському районі Києва знайшла рідкісну рослину, занесену до Червоної книги України. Мова йде про альдрованду пухирчасту. Ця рослина любить виключно чисті водоймища.

"Альдрованда дуже цікава рослина. Вона названа на честь італійського вченого епохи Відродження Уліссе Альдрованді (1522-1605), засновника ботанічного саду в Болоньї (одного з перших у Європі). Ця дрібна багаторічна занурена у воду трав'яниста рослина коренів немає та вільно плаває у водоймищі .Вона харчується комахами. Альдрованда ловить, а потім перетравлює дрібних водяних личинок та ракоподібних", — розповіли в КЕКЦ.

Екологи зазначили, що при подразненні ніжних волосків, що знаходяться на поверхні листа цієї рослини, він складається вздовж, при цьому краї знаходять один на один. Дрібні водяні личинки і ракоподібні, які трапляються в цю пастку, перетравлюються рослиною.

"Цій рідкісній рослині, як і самому чудовому озеру, загрожує знищення. Наскільки нам відомо, це місце у планах групи забудовників, яких пов'язують з іменами олігархів Хмельницького та Іванова. Тому, щоб зберегти унікальну рослину та чудове озеро, депутат Київради Леся Пинзеник, разом з КЕКЦ, планує підготувати проект рішення Київради на створення тут заказника", — йдеться в повідомленні Київського еколого-культурного центру.

Столичні екологи оприлюднили фото з чудового озера Відро. Ця водойма розташована в долині річки Віта посеред лісу, котрий входить до складу Національного природного парку "Голосіївський".

Нагадаємо, у Києві територію ландшафтного заказника місцевого значення "Троєщинські луки" площею майже 382 гектарів захистили від забудови. Заказник "Троєщинські луки" було створено у 2020 році для захисту червонокнижних рослин. На цій території унікальне природне середовище для багатьох рослин і тварин. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві захистили заказник "Озеро Алмазне" та не віддадуть заповідну територію під видобуток піску. За даними столичних екологів, небезпечна ситуація для природної заповідної зони у Києві склалася через "технічну помилку". Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України погодило Державної служби геології та надр України проведення аукціону з продажу спеціального дозволу на промисловий видобуток піску на озері Алмазне в Києві. Однак озеро Алмазне, розташоване у Деснянському районі столиці, є ландшафтним заказником. Його створили торік. Видобувати пісок там не можна.

Читайте також, що працівників "Київзеленбуду" судитимуть за розкрадання понад 115 мільйонів гривень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися