Заповідне озеро у Києві захистили від видобутку піску

Що розповіли про ситуацію екологи

У Києві захистили заказник "Озеро Алмазне" та не віддадуть заповідну територію під видобуток піску. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

За даними столичних екологів, небезпечна ситуація для природної заповідної зони у Києві склалася через "технічну помилку". Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України погодило Державної служби геології та надр України проведення аукціону з продажу спеціального дозволу на промисловий видобуток піску на озері Алмазне в Києві. Однак озеро Алмазне, розташоване у Деснянському районі столиці, є ландшафтним заказником. Його створили торік з ініціативи депутата Київської міської ради Євгенії Кулеби та КЕКЦ. Видобувати пісок там не можна.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України провели перевірку та виявили, що через технічну помилку заповідне озеро Алмазне потрапило до списку територій, де розглядався  видобуток корисних копалин. Помилку виправили та заповідне озеро Алмазне виключили зі списку місць, відданих під видобуток корисних копалин.

"Цей випадок якнайкраще показує, що тільки заповідання природного об'єкта може бути гарантією від його знищення шляхом забудови, видобутку піску тощо. Якби озеро Алмазне не мало заповідного статусу, то вся його екосистема була знищена видобутком піску", — прокоментували ситуацію в Київському еколого-культурному центрі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на території Національного природного парку "Голосіївський" у Києві знищили небезпечні алергенні рослини, а саме – борщівник та амброзію. В нацпарку "Голосіївський" зазначили, що якщо амброзія нечасто приваблює охочих сфотографуватися з нею, то борщівник відомий тим, що від його отруйної дії страждають любителі зробити фото з великою квіткою.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися