У Києві під час археологічних розкопок знайшли частини лопат для обробки ґрунту часів Русі

Їх зображення зустрічається й в іконографічних джерелах

Під час археологічних розкопок на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" виявлено фрагменти давніх лопат, які використовувалися для обробки землі в часи Київської Русі. 

Про це повідомив завідувач сектору археології заповідника Сергій Тараненко.

Найбільш поширеними ручними знаряддями для обробки ґрунту на Русі були лопати (заступи). Вони можуть бути повністю виготовлені з деревини або мають залізне окуття. Робоча лопать заступу мала прямокутну, трапецеподібну або трикутну форму і виготовлялася з дерев твердих порід, часто з дуба. Зазвичай ширина лопати була 12-16 см, висота – 25-30 см. 

Також лопати у давній Русі називалися ще "рило". Їх зображення зустрічається й в іконографічних джерелах, наприклад, на мініатюрах Радзівілівського літопису.

Цьогоріч таке окуття знайдено у споруді 1 а розкопу 1. Воно кородоване, розмірами приблизно 22×18 см, з’єднане з ґрунтом і потребує реставрації. Серед археологічних знахідок залізні окуття заступів зустрічаються досить часто, вони знайдені, наприклад, на Княжій горі, Колодяжинському, Райковецькому, Городському та інших давньоруських городищах і містах. За своєю формою ці окуття подібні до тих, що використовувалися на заступах ХІХ – поч. ХХ ст., відомих за етнографічними матеріалами з терен України та Білорусі, - повідомив Тараненко. 

"Коментарі" також писали, що екологи зробили велике наукове відкриття - вперше знайшли не лише в Київській області, а й на всьому Лівобережжі найдавнішу рослину-релікт третинного періоду - бруслину карликову.



Читайте также