До Нідерландів з України намагалися вивезти артефакти часів Київської Русі

Експерти визначили їх як автентичні предмети археологічного походження, що мають культурну цінність

Київські митники не дали вивезти з України до Нідерландів артефакти Київської Русі. Серед вилученого з посилки  перстень Ордену Єзуїтів, жіночі прикраси доби Русі та середньовічний гральний кубик. 

Про це повідомляє Київська митниця. 

Десять металевих предметів виявили митники під час митного контролю міжнародного поштового відправлення. Задекларовані вони були як "одна каблучка".

Як визначили у Національному музеї історії України, всі предмети мають культурну, а деякі  ще й історичну цінність. Експерти визначили їх як автентичні предмети археологічного походження, що мають культурну цінність, - йдеться в повідомленні. 

Що відомо про артефакти

Один з артефактів – бронзовий перстень найбільшого на сьогодні релігійного Ордену єзуїтів. На персні XVIII сторіччя позначено монограму IHS (існує кілька варіантів її розшифровки). В Україні були засновані єзуїтські навчальні заклади в містах Львові, Луцьку та Києві. Ці школи виховували таких видатних постатей, як Богдан Хмельницький, Петро Могила та Іван Мазепа. 

"Найстарший" раритет – античний бронзовий перстень римського часу з зображенням літер VITA, 3 ст. н.е. Подібні позолочені персні були популярними в Римській імперії серед вільновідпущеників та громадян, що перейшли до стану вершників.

Інші вилучені артефакти експерти класифікували як:

- середньовічний свинцевий гральний кубик з позначками від одного до шести, ІХ-XIV ст.,

- бронзова та позолочена лунниці – жіночі прикраси часів Русі, Х-ХІІ ст.,

- срібний хрестик, бронзовий перстень домонгольського часу та посріблений язичницький амулет у вигляді ікла, часів Русі, ХІ-ХІІІ ст.,

- бронзова підвіска до збруї для спорядження коней, на яких їздили дворяни у XIV ст.,

- хрестильний або дитячий натільний хрестик з мідного сплаву, ХІХ ст.

На жінку, яка відправляла культурні цінності за кордон, склали протокол про порушення митних правил.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що київські митники вилучили з поштового відправлення камені віком 407 млн років із відбитками вимерлих давніх риб часів раннього девону.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися