Київські митники вилучили стародавню зброю: вік артефакту вражає

Експертиза підтвердила автентичність усіх предметів

Митники в Києві сконфіскували археологічні знахідки з трьох поштових відправлень, у тому числі давню зброю: ніж з каменю з ранньої бронзової доби, наконечники стріл кіммерійського та ранньоскіфського походження, а також бойову сокиру з епохи Київської Русі. Вік цих артефактів, які мають велике культурно-історичне значення, варіюється від ІІІ тисячі до н.е. до XII століття н.е.

Про це повідомляє Київська митниця. 

Митники виявили п'ятдесят два металеві предмети, які мають виразні ознаки старовини. Усі ці знахідки були передані до спеціалізованих музеїв для проведення експертизи на предмет культурної цінності. Експертиза підтвердила автентичність усіх предметів та їх археологічне походження.

Що відомо про артефакти

Одним із цих артефактів є кам’яний предмет із ознаками старовини, який відправляли з Київщини до США. Експерти визнали його вістрям, яке було поширене на території України протягом ранньої чи середньої бронзи (від ІІІ до початку ІІ тисячоліття до н.е.). Давні народи могли використовувати ці предмети як ножі, кінджали або наконечники списів. Цей артефакт було визнано об'єктом культурної цінності.

50 бронзових наконечників, що прямували до Румунії, експерти визнали метальною холодною зброєю бойового та мисливського призначення. Найстарший з наконечників - кіммерійський, "новочеркаського" типу, віднесено до VIII – середини VII століття до н.е. До раннього скіфського часу віднесено два наконечники з посиленими головками. 

Під час митного контролю міжнародних відправлень, які були спрямовані до Швеції, виявили металевий предмет, який нагадує бойову бородоподібну сокиру. Експерти ідентифікували цей предмет, визнавши його як сокиру, виготовлену з кричного заліза. Відзначається, що ця сокира була вироблена на території Київської Русі в XI-XII століттях. Цей артефакт є холодною зброєю та має важливу культурну та історичну цінність.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що київські митники не дали незаконно відправити шість державних нагород СРСР у міжнародних поштових відправленнях, загальна оцінка яких експертами складає 1,4 млн грн.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися