Забудовники знищили унікальне легендарне озеро у Києві (ФОТО)

Що на це кажуть столичні екологи

У Києві одне з найвідоміших озер, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі столиці, знищено через забудову. Таку заяву зробив директор Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) Володимир Борейко, передають "Коментарі".

Еколог розповів, чому у Києві загинуло озеро Синє.

"Озеро Синє на Виноградарі у Києві загинуло. Воно висохло. Багато хто зараз звинувачує в цьому КП "Плесо". Але КП "Плесо" тут не до чого. КП " Плесо" землю під забудову не роздає. У всьому винні забудовники. Які, з мовчазного схвалення київської влади, крамсають одну зелену зону за іншою, одну водойму за іншою, одну історичну будівлю за іншою,перетворюючи колись зелений красень-Київ на бетонні джунглі", — заявив Борейко.

За його словами, зараз до КЕКЦ дзвонять стурбовані жителі Виноградаря і запитують, що сталося з озером Сине? Еколог пояснив, що на зменшення або збільшення води в озері впливають три основні фактори. Серед них:

·       Наявність джерел. Вони дають озеру воду (підземну).

·       Наявність великого водозабору. Він теж дає озеру воду (після дощів та танення снігів).

·       Наявність вздовж озера дерев. Вони створюють тінь та зменшують випаровування з  озера води під час спекотного літа.

У випадку із озером Синє джерела перестали давати озеру воду. Швидше за все це сталося через катастрофічне падіння рівня ґрунтових вод у районі озера Синє, вважає експерт.

"Це сталося через бездумне будівництво поруч із озером багатоповерхівок, внаслідок чого дуже впав рівень ґрунтових вод. А якщо рівень ґрунтових вод низький — джерела вмирають. Думаю, що ніяке розчищення озера на п’ять метрів углиб уже озеро не врятує. Рівень ґрунтових вод впав набагато нижче", — пояснив директор КЕКЦ.

На думку екологів, у жодному разі не можна було так близько до озера будувати таку велику кількість багатоповерхівок. Вони зламали тендітну екосистему озера. Окрім того, через будівництво поруч з озером Синє будинків та доріг значно зменшено водозабір озера. Замість того, щоб дощова  вода текла в озеро, зараз вона потрапляє у зливи та йде в каналізацію. Дерев вздовж краю озера Синє мало, тому маленьку водойму ніщо від висихання не захищає.

"Доки кияни будуть обирати  мером Кличка, а його партію забудовників-"Удар"  - у депутати Київради (нині зі 120 депутатів Київради-80 депутатів забудовники або їхні лобісти), природні та історичні пам’ятки Києва будуть знищуватись", — вважає Борейко.

В якості прикладу він навів голову Земельної комісії Київради, член фракції "Удар", депутата Київради Михайла Терентьєва, який всіляко блокує створення нових заповідних територій для охорони водойм та зелених зон у Києві для забудовників. Це стосується і заповідання озера Вирлиця та створення заповідного об’єкту в урочищі Циганщина.

"Депутат Київради, також член фракції "Удар" та член Екологічної комісії Київради Лимар також усіляко намагається гальмувати проходження на Екологічній комісії заповідних об’єктів. Забудовники є серед замів Кличка - наприклад, Непоп", — зазначив Борейко.

Еколог з сумом наголосив, що мешканці Києва практично не допомагають екологічним організаціям у їх боротьбі із забудовниками за зелені зони та озера. Не беруть участь у судах, не приходять на пікети та не допомагають фінансово.

На фото — озеро Синє раніше і зараз:

Читайте також, що столична влада обіцяла захистити озеро Синє від обміління.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


киев12345

4 жовтня 2023, 15:39

похєр на озеро. зато з'явилася нова площадка для побудови чергового ЖК

ККК

4 жовтня 2023, 15:31

Жидовский выблядок клячко все не нажрется! В мирное время воровал и во время войны не гнушается разворовывать страну! Как человек полное гавно, как боксер ничтожество трусливое да и при том еще и дырявый пидорас!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися