"Скіфське золото" повертається в Україну: подробиці

Судові баталії навколо скарбів тривали майже 9 років

Колекція "Скіфського золота", яка була виставлена ​​в музеї Нідерландів, коли росія окупувала Крим у 2014 році, скоро буде повернена в Україну.

Про це повідомив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

МКІП спільно з партнерами з Нідерландів проводить ряд заходів, які спрямовані на щонайшвидше повернення колекції артефактів в Україну, – зазначив Ростислав Карандєєв. 

Дев'ятого червня Верховний суд Нідерландів прийняв остаточне рішення про повернення "Кримського золота" Україні, підтвердивши рішення апеляційного суду, яке було винесено два роки тому на користь Києва. Судові процеси, пов'язані зі скарбами, тривали практично 9 років. Раніше Верховний суд відхилив касаційну скаргу музеїв, розташованих на території окупованого Криму, і підтвердив рішення апеляційного суду, яке визнало права України.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що митники в Києві конфіскували в міжнародному поштовому відправленні, яке направлялося до США, старовинний український виріб - намисто-пацьорку зі срібними дукачами. Експерти визнали це намисто цінним культурним та історичним артефактом.



Читайте также