Київські митники вилучили старовинну українську прикрасу, яка незаконно прямувала до США

Це українська традиційна жіноча нашийна та нагрудна прикраса

Митники в Києві конфіскували в міжнародному поштовому відправленні, яке направлялося до США, старовинний український виріб - намисто-пацьорку зі срібними дукачами. Експерти визнали це намисто цінним культурним та історичним артефактом.

Про це повідомляє київська митниця. 

Під час митного огляду міжнародного поштового відправлення з міста Дніпро митники виявили жіноче намисто, яке складалося з трьох десяти монет. З огляду на ознаки старовини, було вирішено передати цю прикрасу до Національного музею історії України для проведення мистецтвознавчої експертизи

Експерти музею визначили, що виявлена митниками прикраса – оригінальне намисто-пацьорки зі смальти з монетами-дукачами. Дукачі у прикрасі виготовлені з монет російської імперії кінця ХІХ-початку ХХ століть та монети-дукача XVIII століття. Походженням намисто з Наддніпрянської України. Прикраса має культурну та історичну цінність як важлива етнографічна пам’ятка, що висвітлює історію, побут, матеріальну культуру України, - йдеться в повідомленні. 

У намисті, крім головної монети, що є імітацією рубля, використані срібні монети, які датуються періодом з 1896 по 1915 роки. Ймовірно, цей медальйон був виготовлений у XVIII столітті з олова.

Що відомо про намисто

Намисто-пацьорки - це українська традиційна жіноча нашийна та нагрудна прикраса. Найбільшого поширення використання монет-дукачів у виготовленні традиційних українських прикрас набуває саме в проміжок кінця ХІХ-початку ХХ століття.

Зазначимо, згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що київські митники вилучили з поштового відправлення камені віком 407 млн років із відбитками вимерлих давніх риб часів раннього девону. Митники запідозрили, що чотири камені у відправленні з Києва можуть мати давнє походження, і направили їх на експертизу.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися