У Києві стався мовний скандал: таксист вигнав пасажирок

Скандал стосується компанії сервісу перевезень Bolt

Уповноважений з питань захисту державної мови Тарас Кремінь готує звернення до компетентних органів щодо притягнення до відповідальності водія таксі Bolt, який вигнав пасажирок через їхню законну вимогу обслуговувати державною мовою. 

Про це повідомляє Уповноважений із захисту державної мови. 

Зараз ми готуємо звернення до відповідних органів, зокрема до Національної поліції України та компанії сервісу перевезень Bolt, для встановлення особи порушника та притягнення його до відповідальності, – йдеться у повідомленні.

За словами Уповноваженого, водій таксі, який відмовився обслуговувати пасажирок державною мовою, порушив статтю 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної, відповідно до якої мовою обслуговування споживачів за замовчуванням є державна мова.

Кодексом України про адміністративні правопорушення  безпосереднім порушникам мовного Закону в частині застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів передбачено адміністративне стягнення у вигляді накладення штрафу у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні ця сума становить 3400-5100 грн, - підкреслив він.

Впродовж перших дев’яти місяців 2023 року Уповноваженому з питань державної мови відбулося 3015 звернень від громадян, які стосуються порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". З цього числа більша частина, а саме 1519 звернень, віднесені до сфери обслуговування споживачів.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що у Києві патріотична спільнота знову обмалювала пам’ятник Пушкіну, щоб нагадати, що цей символ "руського світу" ще не  демонтований.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


ufo

26 жовтня 2023, 18:59

Я не совсем понял, с какой именно целью эти дамы сели в машину? Ехать или придолбаться к таксисту?

людмила

26 жовтня 2023, 17:20

як вже обридли ваші роздування скандалів стосовно мовного питання.

Сергей Георгиевич

26 жовтня 2023, 17:15

Только клинические чудаки цитируют ст. 30 относительно языка "Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла." да еще и ее комментируют по-..дацки. Для ..тлов: "Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова. {Офіційне тлумачення частини першої статті 10 див. в Рішенні Конституційного Суду № 10-рп/99 від 14.12.99} Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.", а мог бы и послать, или шашкой зарубить, ибо тот Закон, противоречит КОНСТИТУЦИИ УКРАИНЫ!!!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися