Профспілки транспортників закликають депутатів Київради підвищити ціни на проїзд до 25 гривень - акція протесту

Під Київрадою триває масова акція протесту профспілок транспортників.


Працівники "Метрополітену" і "Київпастрансу" вимагають від депутатів прийняти рішення про підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті до економічно обґрунтованого рівня. Про це повідомляє РБК-Україна.


Учасники мітингу тримають плакати з написами: "Наведіть порядок у цінах на проїзд", "Чесні тарифи - безпечний проїзд", "Врятуйте транспортну систему", "Краще стояти, аніж так їздити" та інші. Вони сподіваються, що депутати Київської міської ради відреагують.


Детально свої вимоги працівники "Метрополітену" і "Київпастрансу" виклали у зверненнях, які оприлюднили напередодні в Facebook.


Зокрема, у зверненні "Метрополітену" йдеться про скорочення пасажиропотоку, вимушене переведення 3000 осіб на 4-денний робочий день і економічно обґрунтовану вартість проїзду одного пасажира у близько 20 гривень.


"Ми бачимо два можливих шляхи вирішення цієї ситуації: підтримка метрополітену за рахунок міського бюджету, на що мінімально необхідно 1 млрд 514 млн грн, або перегляд існуючого тарифу на перевезення пасажирів.


Минулий рік підприємство закінчило зі збитками в 1 млрд 175 млн грн. За прогнозами фінансистів, у цьому році очікується збиток у 3 млрд 421 млн грн.


Згідно з розрахунками на 2021 рік, планова економічно обґрунтована собівартість перевезення 1 пасажира становить 20,04 грн, а економічно обґрунтований тариф на цей рік становить 21,05 грн. При цьому нині дохід від 1 пасажира становить 6,38 коп., а перевезення загальнодержавних пільгових категорій не компенсується", - йдеться в заяві.


У зверненні працівників "Київпастрансу" також зазначено про необхідність підвищити тарифи на проїзд, щоб уникнути накопичення заборгованості підприємства.


"За розрахунками КП "Київпастрансу", планова собівартість перевезення одного пасажира наземними видами транспорту на 2021 рік авто- і електротранспортом становить 20,50 грн, міською електричкою - 71,72 грн. Таке масштабне подорожчання не могло не позначитися на вартості перевезення пасажирів.


Економічно обгрунтовані тарифи на 2021 рік такі: 25,18 грн - на проїзд наземними видами транспорту (трамвай, тролейбус, автобус) і 78,90 грн - на проїзд міською електричкою. Тобто існуючі тарифи на рівні 8,00 грн вичерпали себе і створюють колосальні борги для підприємства", - вважають транспортники.


В обох заявах наполягають на тому, що підвищення тарифів - єдиний спосіб забезпечити стабільну виплату зарплат працівникам і оновлення рухомого складу, а значить - безпечні перевезення.


Наразі засідання Київської міської ради триває.


Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Києві можуть підвищити ціну на проїзд з 1 червня.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися