У Києві масово демонтують символи СРСР на відомих об'єктах (Список)

В українській столиці масово демонтують десятки радянських символів на відомих будівлях

В українській столиці масово демонтують десятки радянських символів на відомих будівлях — до списку додадуть ще 82 об'єкти. Про це стало відомо з офіційного повідомлення, опублікованого заступником міського голови Києва Володимиром Прокопівим у соціальних мережах.

За його словами, передусім мова про радянську зірку на даху будинку на вул. Хрещатик, 25. Саме цю будівлю кияни називають "будинком із зіркою". У цій будівлі, виконаній у стилі "Сталінський ампір" для найвищої партійної верхівки, знаходився кінотеатр "Дружба", один із перших в українській столиці. Також відомо, що у ньому проживає актор Андрій Данилко.

У додатку пояснюється, що хоча сама по собі п'ятикутна зірка не є символікою комуністичного режиму, "експертна група взяла до уваги той факт, що у випадку зі сталінськими хмарочосами, одним з яких є будинок по вул. Хрещатик, 25, декоративний елемент зірки не був обов'язковим конструктивним елементом і встановлювався чисто ідеологічними міркуваннями, щоб візуально нагадувати глядачеві вежі Кремля".

З Центрального будинку офіцерів ЗСУ, згідно з планом, мають прибрати 37 зображень "буденівців" (зазначено, що зробити це мають "у комплексі ремонтно-реставраційних робіт"). Будівля Київського судноремонтного заводу на вул. Електриків на Рибальському острові позбавлять меморіальної дошки "героям-червоногвардійцям 1918 р.", а з території заводу "АРТЕМ" на вул. Юрія Іллєнка приберуть пам'ятник радянському партійному функціонеру Василю Власову.

З фасаду Національного медичного університету ім. Богомольця приберуть радянські зірки, а також серпи із молотами. З будівлі заводу "Арсенал" знімуть меморіальну табличку "Робочим арсенальцям, які повстали 1917 року"; а з будинку на вул. Гусовського – дошку "Декабристам" (уточнюється, що до декабристського руху причетні "дворяни-революціонери у російській імперії").

Зрештою з будинку по вул. Шовковичній, 10 нарешті приберуть меморіальну дошку Олександру Корнійчуку, "українському та радянському пропагандисту", який свого часу проживав у цій будівлі. Раніше обурення киян викликав той факт, що меморіальну табличку Корнійчуку залишили на фасаді, хоча прибрали табличку його колишній дружині, що висіла біля Ванди Василевської.

Також від залишків радянської символіки очистять станції метро – там де цього не зробили раніше. Так, на ст. "Палац України", згідно з переліком, мають прибрати мозаїчне панно "Червоноармієць" (зараз закрите), а також барельєфи з комуністичною символікою. Також остаточно заберуть елементи оздоблення зі ст.м. Майдан Незалежності, що нагадують про комуністичне минуле.

Читайте также