У Києві можуть збільшити висотність забудови: під загрозою центр міста

У центральній частині української столиці можуть збільшити висотність забудови

У центральній частині української столиці можуть збільшити висотність забудови. Про це стало відомо з повідомлення, опублікованого на сторінці спільноти "Спадщина" в соціальних мережах.

Відомо, що для захисту історичного ландшафту вздовж Дніпра у 2010 році було створено пам'ятник "Історичний ландшафт київських гір та долини річки Дніпро". У її межах перебуває близько 300 об'єктів культурної спадщини. Територія пам'яток має особливі режими використання, зокрема обмеження висотності. Це дозволило визначити режим використання більш як половини території історичних ареалів Києва.

Інформація про ці обмеження міститься у містобудівному кадастрі, Державному земельному кадастрі та інших ресурсах. Щоб змінити ці обмеження, пропонується скоригувати режими використання пам'ятки. Відповідну документацію проаналізувала доктор архітектури, віце-президент Національної спілки архітекторів України Олена Олійник.

Під загрозою збільшення висотності:

ділянку на Нижньоюрківській (130-річний завод Ріхтерта). Автори "коригування" призначають допустиму висотність нового будівництва 42 м. Однак це земля історико-культурного призначення, що примикає до зон охорони двох пам'яток і розташована на території згаданої вище пам'ятки ландшафту. Нове будівництво повинно підкорятися архітектурному середовищу, що склалося, або бути заборонено.

ділянки на Грушевського. Вздовж вулиці Грушевського документацією встановлені дозвільні висоти до 25 м. Ці території знаходяться в межах визначних пам'яток ландшафту, в зоні археології, в буферній зоні Києво-Печерської Лаври та безпосередньо межують із 23 пам'ятками. Зокрема, з Маріїнським парком та палацом, Будинком Верховної Ради, Художнім музеєм України.

ділянки на Князiв Острозьких. Автори коригування пропонують збільшити дозволену висотність до 25 м на ділянці, розташованій на території комплексу Київського арсеналу. Ця територія знаходиться в межах визначних пам'яток ландшафту та археологічних зон, і примикає до буферної зони пам'ятки ЮНЕСКО. Ділянка розташована на тих же висотних відмітках, що й Верхня Лавра. Отже, будівництво має враховувати історичний ландшафт і не перевищувати висоту традиційної забудови 15 м-коду.

Читайте также