Київські митники виявили у посилці рідкісні статуетки, які коштують майже півмільйона гривень

Серед колекціонерів вироби викликають особливу зацікавленість

Київські митники вилучили рідкісну гарднерівську порцеляну, виготовлену у 19 - 20 століттях. Всі скульптури відправлялися з Одеси до Казахстану.

Про це повідомляє Київська митниця. 

Їх вартість - 400 тис. грн і мають культурну цінність. З огляду на явні ознаки старовини на скульптурках, митники спрямували їх на експертизу до Національний музей історії України  для встановлення належності їх до культурних цінностей.

Як визначили фахівці музею, виявлені митниками предмети – рідкісна скульптурна пластика, яка лімітовано продукувалася приватною порцеляновою фабрикою шотландця Франца Гарднера, що функціонувала з 1766 року в російській імперії на московщині. Для виготовлення своєї порцеляни на фабриці використовували найкращу в імперії сировину з території сучасної України – глухівський каолін. Відбувалося це аж до Другої світової війни.

Серед колекціонерів та поціновувачів гарднерівських виробів представлені композиції досі викликають особливу зацікавленість через лімітованість серій. Нині фігурок збереглося небагато. Аналоги знаходяться у провідних музеях та приватних зібраннях. Стосовно громадян, які відправляли культурні цінності за кордон, Київською митницею складено протоколи про порушення митних правил.

"Коментарі" писали, що столичні митники затримали старовинні сокири козацької доби та часів Київської Русі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися