Митники вилучили рідкісні артефакти часів Київської Русі (ФОТО)

Що відомо про конфісковані предмети старовини

Столичні митники затримали старовинні сокири козацької доби та часів Київської Русі. Про це розповіли у Київській митниці, передають "Коментарі".

За даними відомства, сокири без топорища з ознаками старовини виявили у трьох посилках. Артефакти прямували від одного відправника з Дніпропетровщини до США. Предмети було задекларовано як декоративні. Митники спрямували предмети на експертизу до Національного військово-історичного музею України для встановлення належності їх до культурної цінності.

"Три виявлені митниками предмети – автентичні старовинні сокири з кричного заліза, до того ж — археологічного походження. Виготовлені артефакти за допомогою ручного кування та ковальського зварювання з використанням технологій доіндустріального періоду. У них досі гострі леза, які зберегли первинну конфігурацію, і є сліди часткової реставрації", — розповіли у Київській митниці.

Найбільшу з виявлених сокир, довжиною 20,5 см, визначено як сокиру доби козацтва, під умовною назвою "горбач". З одного боку полотна на ній проставлене майстрове клеймо. Вік артефакту – XVI - початок XVII століття. Цю важку робочу сокиру пов’язують з лісорубними або теслярськими роботами. Дві менших сокири експерти визначили як робочі, теслярські сокири доби Київської Русі – X-XIII століть. Їх могли використовувати також як бойову зброю.

Стосовно відправника старовинних артефактів за кордон склали протоколи про порушення митних правил. Сокири вилучено до рішення суду.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області викрили одне із підприємств на оптових поставках засобів тактичної медицини до Росії. В організації оборудки підозрюють власника однієї з найбільших компаній в Україні, що виготовляє вироби з гуми та пластмаси, у тому числі для військового спорядження. Нелегальний маршрут пролягав через одну з європейських країн. Подробиці — за посиланням.

Нагадаємо, у Києві судитимуть ексзаступника міністра оборони, який під час закупівлі продуктів для Збройних сил України завдав державі збитків державі на майже 12 мільйонів гривень. Його подільник — екскерівник департаменту Державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України вже отримав вирок суду.

Читайте також, як у Києві податківець шантажував власника АЗС та вимагав гроші.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися