В Україні заготують понад тисячу тонн шишок: навіщо

Цікаві факти

У цьому році Державне підприємство "Ліси України" має намір зібрати 1050 тонн шишок. Для отримання 1 кілограма насіння необхідно обробити 100 кілограмів шишок.

Про це повідомляє пресслужба організації.

Від насінини до сіянцю сосни звичайної має пройти щонайменше один рік та декілька етапів переробки шишки. Одним із перших є заготівля шишки сосни. Її розпочинають збирати ще з кінця осені та продовжують аж до березня. З них добувають насіння, з якого потім вирощують сіянці сосни. 

Щоб отримати насіння, шишки проходять кілька етапів переробки:

- Спочатку шишку сушать у спеціальній сушарці протягом 4-5 днів при температурі 40-45 градусів. Це дає можливість шишці розкритися і скинути крильчатки з насінням.

- Потім крильчатки просівають через спеціальний барабан для отримання чистого насіння.

- Готове насіння відправляють на лабораторне обстеження, де  відзначають відсоток його сходжуваності та відповідний клас якості.

- Зберігають насіння у спеціальних бутлях у  прохолодному приміщенні.

-Навесні його висівають у лісових розсадниках і вже восени можуть використовувати маленькі сіянці на залісненні лісокультурних площ. 

Цікавий факт

В 1 грамі 7 насінин сосни. Щоб отримати 1 кг насіння слід переробити 100 кг шишки. У розсадниках на 1 га висівають 45 кг насіння. З нього можна отримати близько 1,5 млн сіянців сосни звичайної.

"Коментарі" писали про найдорожчу монета України: топ-10 найцінніших та рідкісних монет.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися