На Київщині створять унікальний природний заказник: де він буде

На території Київської області буде створено перший в Україні заказник для охорони вовків

На території Київської області буде створено перший в Україні заказник для охорони вовків — його облаштують у Вишгородському районі. Під охорону буде взято Чортове болото біля річки Жидок площею близько 200 га. Про це стало відомо із повідомлення Київського еколого-культурного центру.

За словами екологів, вовк по всій Європі охороняється Берніською конвенцією та селищною директивою ЄС. У 15 європейських країнах вовк знаходиться під повною охороною, у п'яти він знаходиться під частковою охороною (як мисливський вигляд). Маленька Болгарія має 2712 вовків, Італія-3307 вовків, Румунія-3000 вовків, Польща-1889 вовків, а Україна – понад 2000 вовків.

При цьому, кажуть екокактивісти, Україна є єдиною європейською країною, яка не охороняє вовка, порушуючи Бернську конвенцію, яку вона ратифікувала. Щоправда, ще є росія та Білорусь, де вовка теж знищують, але не йдеться про них.

Дуже важливий для охорони вовка захист його місць розмноження. На жаль, цьому питанню в Україні довгий час взагалі не приділяли уваги. В Україні ще немає спеціалізованого заказника для охорони місць розмноження вовка.

"Тому КЕКЦ першим приступив до такої роботи. Було проведено дослідження, в результаті якого вдалося встановити, що в Чортовому болоті, зовсім дикій і важкодоступній місцевості, вже багато років живе сім'я вовків, що розмножується. Тому зараз закінчуємо готувати документи щодо створення заказника для охорони місця розмноження вовків. Крім вовків тут можна спостерігати червонокнижного лося, у великій кількості зустрічається кабан, козуля та бобр", - сказано в повідомленні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися