У Київській області ввели величезні штрафи: що заборонено робити

На території Київської області запровадили дуже важливу сезонну заборону

На території Київської області запровадили дуже важливу сезонну заборону — йдеться про великі штрафи за спалювання сухої трави. Про це стало відомо з офіційного повідомлення, опублікованого прес-службою Державної екологічної інспекцією столичного округу.

За словами чиновників, з настанням потепління люди починають упорядковувати городи та подвір'я, спалюють залишки листя, сухої трави та різного сміття.

Але це має не тільки згубні наслідки для довкілля та здоров'я людей – за підпал сухостію передбачено чималі штрафи. Екологи радять не палити рослинні залишки, а перетворювати їх на компост.

При спалюванні листя або трави руйнується ґрунтовий покрив і всі поживні речовини, що є в ньому. З листям згоряють корисні комахи, знищуються насіння та коріння рослин. Родючий ґрунтовий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через п'ять-шість років.

Спалювання сухостою в Україні незаконне і передбачає не лише адміністративну, а іноді й кримінальну відповідальність. Якщо ви стали свідками того, що хтось спалює листя або будь-яку природну рослинність, одразу повідомляйте про це за номером 102.

Шштраф за самовільне випалення рослинності або її залишків становить від 3 060 до 6 120 грн, а для підприємств та посадових осіб ще більше – від 15 300 до 21 420 грн.

Під час воєнного стану до Кримінального кодексу України внесли зміни, які за "навмисні підпали" передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Читайте также