Вперше за 27 років в антарктичну експедицію з Києва поїхали працюватиме 4 жінки

Учасників чекає тривалий шлях

29-та Українська антарктична експедиція розпочала свій шлях до станції "Академік Вернадський" з метою заміни членів 28-ї експедиції, які провели на станції майже рік.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

Усього в складі оновленої команди 9 вчених: по три біологи, метеорологи та геофізики, а також 5 представників команди життєзабезпечення (лікар, кухар, сисадмін, системний механік, дизеліст-електрик).

В експедиції вперше за останні 27 років збереться четверо жінок, що становить значний ріст у порівнянні з попередніми роками, коли така кількість жінок була присутня лише у другій українській експедиції 1997-1998 років.

Це вже третя ротація за час повномасштабної війни. Знаходити професіоналів для річних експедицій дедалі складніше, адже багато полярників чи ідеальних кандидатів – на фронті. Уже маємо кілька випадків, коли під час добору потенційні зимівники ставали військовослужбовцями, — зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.

Він додав, що зупиняти програму не планують, оскільки "Антарктика — вікно в світ глобальної науки". Учасників чекає тривалий шлях: автобусом — до Польщі, літаками — до Чилі, а з порту Пунта-Аренас вже криголамом "Ноосфера" до Антарктики.

Нагадаємо, в українській столиці врятували від загибелі тисячі дерев — йдеться про звільнення від омели у парках та скверах.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися