Киянам порадили, як мінімізувати негативний вплив на здоров’я під час переходу на літній час

Існують вразливі до таких змін люди

У цю неділю в Україні відбудеться перехід на літній час. Хоча більшість людей швидко й непомітно адаптується до нового графіку без значного впливу на здоров'я, є групи осіб, які виявляють вразливість до таких змін.

Про це повідомили на київському порталі. 

Здебільшого це ті, хто страждає серцево-судинними захворюваннями та люди літнього віку. Також зміна часу може бути відчутна для тих, чия робота потребує ранніх підйомів, вимагає підвищеної концентрації уваги тощо.

Такі негативні наслідки пояснюються порушенням внутрішнього циркадного ритму сну, який регулює біологічні процеси у нашому організмі. Коли ми змушені раніше лягати спати та раніше прокидатися, наш організм потребує часу, щоб адаптуватися до цих змін. Якщо ми не надамо йому допомоги, це може призвести до погіршення роботи серця, зниження когнітивних функцій, а також підвищення ризику розладів ментального здоров'я, таких як тривога, депресія та зміни настрою.

Рекомендації лікарів

Щоб полегшити цей період і зробити його максимально комфортним, основна – розпочати "перехід" на літній час трохи заздалегідь. Наприклад, якщо звикли підійматися о 07:00 ранку, встановіть будильник у неділю – на 7:20. Тоді можна значно легше прокинутись у понеділок у свої звичні 07:00.

Також у "перехідні" дні фахівці рекомендують більше бувати на свіжому повітрі вдень, не нехтувати сніданками, не забувати про фізичну активність. Окремо людям із проблемами серцево-судинної системи радять уважно контролювати тиск, не пропускати прийом призначених медикаментів та за можливості поговорити про можливі ризики зміни часу зі своїм сімейним лікарем.

Нагадаємо, портал "Коментарі" підібрали місця, де можна відпочити в Київській області у 2024 році.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися