У Києві радять знести Арку, встановлену на знак "дружби народів"

Нині це Арка Свободи українського народу

Фахівці Українського інституту національної пам’яті перевірили, чи поширюється закон про деколонізацію на Арку дружби народів у Києві (відому нині як Арка Свободи українського народу). За їхнім висновком, цей монумент втілює імперську політику Росії і має бути демонтований.

Про це повідомили на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Підставою для експертизи став закон "Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", ухвалений парламентом 21 березня 2023 року.

Фахівці інституту національної пам'яті нагадали, що Арка дружби народів була встановлена на території Хрещатого парку в Києві в 1982 році. Подію присвятили 60-річчю створення СРСР та 65-й річниці Жовтневої революції 1917 року. Сам монумент символізує "возз'єднання України з Росією". Арка зв'язувала дві скульптурні композиції: робітників ‒ росіянина та українця, що тримали стрічку з орденом "Дружби народів", та стелу з багатофігурною групою, що символізує Переяславську раду 1654 року.

У квітні 2022 року демонтовано фігури росіянина та українця з орденом "Дружби Народів". Проте, зауважують у інституті національної пам'яті, архітектурний комплекс продовжує втілювати міф про "возз'єднання" України з Росією у 1654 році. У радянські часи ці події трактували як "вічне прагнення українського народу до об'єднання з російським". Така інтерпретація радянською пропагандою спрямовувалася на знищення пам'яті про українські державницькі традиції, зокрема часів Національно-визвольної війни 1648-1657 років та Української революції 1917‒1921 років.

Як зазначають в Українському інституті національної пам'яті, попри перейменування Київською міською радою в "Арку Свободи українського народу", монумент є символом російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу.

Нагадаємо, у Святошинському районі столиці на вулиці Генерала Наумова демонтували пам'ятник радянському танку. Пам'ятник у формі башти танка був встановлений на території середньої школи № 230.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Сергій

30 березня 2024, 22:19

Розрізати на сегменти та встановити місточки в містах де проводився ланцюг-Злуки України.

УКРАИНЕЦ

30 березня 2024, 19:50

Отличная арка! Только конченные её снесут! Арку можно просто переименовать например Арка мира

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися