У Києві попереджають про серйозну небезпеку: подробиці КМДА

В українській столиці попереджають про серйозну небезпеку — йдеться про початок сезону активності кліщів

В українській столиці попереджають про серйозну небезпеку – йдеться про початок сезону активності кліщів. Про це стало відомо з офіційного повідомлення, опублікованого прес-службою Київської міської державної адміністрації на її ресурсах.

За словами чиновників, з початком сезону активності кліщів столичні медики нагадують основні правила та поради, які допоможуть уникнути небезпеки, пов'язаної із цими павукоподібними. Кліщі переносять серйозні захворювання. На Київщині – найчастіше переносять хворобу Лайма серед людей, піроплазмоз – серед собак. У деяких регіонах України – кліщовий енцефаліт, туляремію тощо.

Якщо вкусив кліщ, потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем. Видаляти кліща краще також за допомогою спеціаліста. Це можна зробити в будь-якому травмпункті. Якщо можливості звернутися до лікаря немає, слід видалити самостійно, обережно розхитуючи кліща з боку пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом або петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.

Важливо видалити кліща разом із хоботком, та був змастити рану 3% розчином йоду, спиртом чи одеколоном. Якщо хоботок залишився – скористайтесь стерильною голкою. Після всіх маніпуляцій не забудьте ретельно вимити руки з мильним засобом.

Після цього спостерігайте самопочуття. Повинні насторожити такі симптоми, як головний біль, температура, слабкість. Також відстежуйте місце укусу. Почервоніння, що довго не проходить, біль, свербіж, розростання плями або набряку можуть свідчити про зараження однієї з хвороб, що переносять кліщі.

Однак наявність зовнішніх проявів та симптомів не обов'язкова. Тож лікарі наполегливо радять обстежитися на антитіла до бореліозу. Щоб не пропустити небезпечну хворобу, кров здається за три тижні після укусу.

Але, звичайно, краще подбати про власну безпеку заздалегідь. Щоб мінімізувати ризики укусу, дотримуйтесь простих правил:

одягайте головний убір і світлий однотонний, з довгими рукавами одяг, що щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів;

під час прогулянки та після повернення додому уважно оглядайте себе і поряд. Особливо ретельно слід обстежити ділянки тіла, вкриті волоссям;

місце для пікніка, привалу звільняйте від сухої трави, гілок тощо. у радіусі 20-25 м;

повернувшись із прогулянки, відразу змініть одяг, білизну, ретельно їх огляньте, випрайте і погладьте. Не можна залишати цей одяг біля ліжка або спати в ньому;

домашніх улюбленців слід обробляти спеціальними ветеринарними засобами усю теплу пору року. А якщо вони супроводжували під час прогулянки, уважно оглядати наявність кліщів перед тим, як впустити в будинок;

використовуйте репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися