Ті, хто постраждав за українську мову: у столиці відкрили особливу виставку (ФОТО)

Матеріали виставки будуть доступними онлайн

У вівторок, 16 липня у столиці відкрили виставку, присвячену тим, хто постраждав за українську мову. Вулична виставка “Мововбивство – складова рашизму” розташована у київському сквері біля метро “Контрактова площа”. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Міністерства культури та інформаційної політики України.

Виставка присвячена 5-річчю ухвалення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Експозиції розповідають про долю Павла Чубинського, Агатангела Кримського, Олекси Гірника, Юрія Поправки, Ігоря Білозіра, Володимира Вакуленка та інших діячів, які розвивали мову і боролися за її утвердження, але саме за це постраждали.

На відкриття виставки т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв наголосив, що без мови не може бути народу, не може бути нації. І саме тому, за його словами, збереження та захист мови сьогодні є викликом і ключовим завданням української влади. При цьому він зазначив, що цю необхідність усвідомлюють далеко не всі. “Але покликанням та мобілізаційним завданням кожного активіста, популяризатора й захисника української мови є донесення важливості збереження, захисту, популяризації української мови до всіх і кожного”, – сказав Ростислав Карандєєв.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович пояснив, що виставка є одним із компонентів, який висвітлює геноцидний намір російської політичної системи щодо України. Він нагадав про злочини, які росіяни вчинили під час повномасштабної війни - насильницька паспортизація, знищення об’єктів культури, підручників та книжок українською мовою тощо. Міжнародні організації називають такі дії ефективною криміналізацією української культури на тимчасово окупованих територіях. “Все це є складовими, які показують спеціальний намір росіян атакувати українську ідентичність. І мова, як одна з інтегральних компонентів будь-якої ідентичності, а тим паче національної ідентичності, теж опиняється під цією загрозою”, – зазначив він.

Матеріали виставки, за даними організаторів, будуть доступними онлайн та можуть використовуватись для навчання та поширення без обмежень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у червні у столичному метро проходила фотовиставка.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися