Скандал у Києво-Печерській лаврі: календарі з контактами окупантів

Календарі також містять контакти відділів, які співпрацюють зі збройними силами РФ

В Києво-Печерській лаврі було виявлено церковні календарі, видані у 2023 році, які містять контактні номери єпархіальних підрозділів пов'язаних з Збройними Силами Російської Федерації. Інформацію про знахідку оприлюднив журналіст Акім Галімов. Згідно з його даними, календарі містили номери телефонів, що починалися з коду +7.

Акім Галімов розповів, що фотографії календарів йому показав директор державного музею-заповідника "Києво-Печерська лавра", Максим Остапенко.

"Ще раз. Просто усвідомте це! 2023 рік. Вже рік як триває повномасштабна війна і 9 років як окупований Крим. В центрі Києва, буквально в кілометрі від Верховної Ради та Урядового кварталу. Під носом в нас усіх друкують ось таке. Потім розповсюджують по церквах МП по всій країні", – зазначив Акім Галімов.

Календарі містили не лише звичайні церковні дати, а й списки контактів різних філій та підрозділів, включаючи адреси в окупованому Криму та інших регіонах, контрольованих Росією. Серед інших згадок, виявлено зв'язки з організаціями, які відомі своєю підтримкою Росії ще з часів анексії Криму у 2014 році. 

"В кінці календарів список контактів різних філій та підрозділів МП. Є контакти єпархій в окупованому Криму, а далі контакти відділу МП на окупованому півострові по взаємодії зі "збройними силами". Номери починаються з +7 978..…думаю зрозуміло, що це за збройні сили і якої країни. Також є контакти по взаємодії з козацькими організаціями…теж думаю зрозуміло, що мова про "ряджених", які у 2014 активно допомагали захоплювати Крим", – пояснює журналіст.

Читайте также