У Борисполі приземлився літак з евакуйованими з Афганістану українцями

Відомі подробиці безпрецедентної операції з евакуації

У міжнародний аеропорт "Бориспіль" прибув літак з евакуйованими з Афганістану українцями. В аеропорті пасажирів зустріли та прокоментували операцію з евакуації керівник Офісу президента Андрій Єрмак та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

У Борисполь з Кабулу прилетіли 31 українець, серед яких 12 громадян, які були на військовій базі. Окрім того, серед пасажирів літака була вагітна жінка, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. Він заявив, що кадри евакуації українців з Афганістану згодом оприлюднять, та що "навіть у бойовиках у кіно такого не бачили". Загалом на борту українського військового літака прибули до Києва 83 людини.

"Ми за сім років знаємо, скільки у нас героїв. Наші військові, в даному випадку — співробітники ГУР (Головного управління розвідки, — прим. ред.), вони дійсно герої. Сьогодні після цієї операції про це знає увесь світ", — сказав Єрмак.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, захворілих на коронавірус серед евакуйованих з Афганістану людей немає, але медики ще раз обстежать усіх.  

"Одна з осіб, яких ми змогли доставити до борту, дійсно почувала себе погано, але тест показав, що COVID-19 у цієї людини немає… Присутні медики, присутня швидка допомога, тому зараз будуть зроблені додаткові усі необхідні тести, усі перевірки", — прокоментував Кулеба.

Поранених людей на літаку теж не було, але під час проведення людей на борт літака у Кабулі була "невеличка штовханина" та одна людина отримала тілесне ушкодження. Проте це не бойове поранення, сказав міністр закордонних справ України.

"Загалом усі здорові й зараз пройдуть усі обстеження. МЗС, прикордонники, Державна міграційна служба, Офіс президента — усі працюють злагоджено для того, щоб максимально швидко перевірити стан здоровя людей, провести їх через усі процедури, щоб вони змогли просто відпочити, тому що переліт був дуже складний", — додав очільник МЗС України.

В Афганістані ще залишаються понад 100 українців, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. Евакуювати громадян України влада обіцяє найближчими днями.

"Ситуація в Кабулі зараз нагадує справжнє пекло. Там тисячі людей намагаються потрапити на територію аеропорту. Операція, яку зараз здійснюють Сполучені Штати та інші країни з вивезенням громадян, є безпрецедентною за своєю складністю та за кількістю осіб, яких потрібно евакуювати за короткий проміжок часу", — прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Україна допомагає США евакуювати людей з Афганістану, але це не означає, що іноземні біженці залишаться проживати в нашій країні, зазначив Кулеба. Він додав, що поки що жоден громадянин Афганістану в Україну не прилетів. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися