Верховний суд заборонив вводити «будинок-монстр» на Подолі в експлуатацію

Проєкт будівництва негативно впливає на навколишню забудову

Верховний суд скасував ухвалу Північного апеляційного господарського суду, яка дозволила вводити в експлуатацію 12-поверховий будинок на вулиці Нижній Вал, 27-29, розташований на Подолі.  Будівля  більше відома як "будинок-монстр".

 "Будинок-монстр" на Подолі введено в експлуатацію не буде. Касаційна скарга Київської міської ради задоволена. Верховний Суд 31 серпня цього року скасував ухвалу суду апеляційної інстанції, якою раніше давалася змога ввести в експлуатацію "будинок-монстр". Ухвала суду апеляційної інстанції "протрималась" з 8 червня 2021 року, тобто майже три місяці. Боремося далі. Місто виступає за збереження історичного обличчя Києва", – зазначив Бондаренко.

Депутатка Київської міської ради Євгенія Кулеба розповіла, що громада активно виступає проти цього будинку, адже проєкт будівництва негативно впливає на навколишню забудову, яка є невіддільною частиною ландшафтного комплексу Подолу як історичного центру.

"Будівля розташовується в охоронній зоні містобудівної пам’ятки державного історико-культурного заповідника "Стародавній Київ", у центральному історичному ареалі. Земельна ділянка, на якій розташована будівля, примикає до охоронних зон 17 пам’яток архітектури, що розташовані на вулицях Костянтинівській, Межигірській та Ярославській. Громада неодноразово заявляла свою позицію з приводу неможливості введення будівлі в експлуатацію у тому вигляді, у якому вона є", – підкреслила вона.

Нагадаємо, у 2012 році ТОВ "Пателі Лізинг" отримало дозвіл на будівництво 8-поверхового будинку. Однак надалі фірма побудувала 12-поверхову будівлю (ЖК "Подол Престиж") по вул. Нижній Вал, 27-29.

Наприкінці 2014 року, Київська міська рада подала позов до суду з вимогою зобов’язати ТОВ "Пателі Лізинг" знести самовільно добудовані поверхи на будівлі. У листопаді 2019 року Господарський суд Києва зобов’язав фірму знести чотири поверхи вище восьмого поверху будинку (9-12 поверхи), адже вони не були передбачені проєктом і є самочинно збудованими. 21 жовтня 2020 року Північний апеляційний господарський суд України рішення скасував і провадження у справі закрив.

Пізніше ухвалу апеляції оскаржили у касаційній інстанції. У листопаді минулого року, Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію видати ТОВ "Пателі Лізинг" сертифікат на будівлю у центрі Києва, збудовану з перевищенням поверховості на вул. Нижній Вал, 27-29.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися