Вулканічна хмара з Канарів накрила Київ: чи варто хвилюватись

Пояснення надали в Українському гідрометцентрі

На канарському острові Пальма триває виверження вулкану Кумбре-В'єха, через це територією Європи ширяться повітряні маси з підвищеним рівнем концентрації діоксиду сірки. Вулканічна хмара з Канарів накрила й Київ та значну територію України, повідомили в Укргідрометцентрі.

Фіксують розповсюдження вулканічного попелу за допомогою супутникового моніторингу. Проте фахівці запевняють, що хвилюватись українцям не варто. За даними Українського гідрометцентру, перевищення концентрації діоксиду сірки спостерігається на значних висотах. Ці повітряні маси переміщуються на висоті 10-15 кілометрів від поверхні Землі та не впливають на повітря, яким ми дихаємо.

Фахівці зазначили, що в разі опадів пішов б слабокислий дощ, який, за словами вчених, не становить суттєвої небезпеки для навколишнього середовища. В Укргідрометцентрі повідомили, що погода в Україні зараз швидко змінюється. Повітряні маси вулканічного попелу швидко переміщуються територією нашої країни. Українські синоптики прогнозують, що протягом доби маса повітря з підвищеною концентрацією діоксиду сірки практично повністю покине територію України, відходячи у східному напрямку.


Виверження вулкану Кумбре-В'єха триває понад місяць. Стихія вже знищила понад тисячу будівель на острові Пальма. За цей час евакуювали понад сім тисяч людей, евакуація триває.

Нагадаємо, синоптики прогнозують похолодання у Києві та Київській області вже в найближчі дні. За два дні температура повітря знизиться на 10 градусів. Згідно з прогнозом, в суботу, 23 жовтня, в Києві очікується до 13 градусів тепла. До ночі температура повітря опуститься до 8. Протягом всього дня збережеться хмарна погода, без опадів.

Читайте також, коли у Києві почнеться опалювальний сезон для житлових будинків.

Читайте также