Під знесення чи реставрацію: що відбувається з будинками старого Києва

Незабаром в оновленому будинку Новікова розташується офісний центр та ресторан

Зовнішність старого Києва "поранена" напівзруйнованими і занедбаними історичними будівлями. Кияни завжди побоюються, як будова переходить у приватні руки, незабаром на місці пам'ятника архітектури або будь-якої старої будівлі буде будівельний майданчик під чергову новобудову. Будинок Новікова в самому центрі історичного Подолу кілька десятків років був безхазяйним і міг повторити долю багатьох будівель, які знесли. Але це один із перших випадків у Києві, коли власники вирішили повністю реставрувати історичну будівлю та "вдихнути" в неї життя.


Будинок Новікова - це унікальний двоповерховий цегляний особняк 19 століття, побудований на замовлення багатого купця Яна Новікова. У народі його називали "будинком з ангелами" через неймовірно красиву ліпнину жіночих облич на фасаді. Час змінював призначення будівлі: тут були комунальні квартири, на першому поверсі магазини, ресторан, бібліотека. Ще на початку 2000-х особняк став аварійним і непридатним. більше 15 років будинок руйнувався, поки на нього не знайшлися інвестори, які були готові повернути дому Новікова історичний вигляд.

lua9NFLI6G1az7OlXSRHSUPry.jpeg

Нещодавно у будівлі закінчили реставраційні роботи. Проект втілили у життя за рекордні терміни — лише за рік! Відновили понад 2000 кв. м2 особняка, внутрішній двір. За словами представниці інвесторів будівлі Оксани Гуляєвої, для команди це був великий виклик. Так як понад 10 років будівля була без належної консервації, мерзла і мокла під дощами та снігами. Стіни були наскрізь мокрі, їх у буквальному значенні висушували. На превеликий жаль, внаслідок такої експлуатації було знищено багато красивих елементів. Тим не менш, команда поставила перед собою завдання зберегти і відновити максимум того, що буде можливо.


За таку “ювелірну” роботу взялося архітектурне бюро Миколи Віхарєва "VIHAREV", оскільки у команд збігаються цінності – відновити вигляд Києва. Насамперед архітектори працювали з архівами, знайшли старі фото будинку Новікова. Завдяки цьому, окрім елементів фасаду, оздоблення, їм вдалося відновити ще й імовірний колір будівлі, яким задумав сам купець Новіков.


Незважаючи на вологість та зруйнованість будинку всередині, архітекторам та власникам вдалося зберегти деякі декоративні елементи внутрішнього оздоблення. Також було відновлено внутрішні сходові марші. У холі та арочному проїзді реставрували унікальну арочну стелю. Окремим надбанням команда вважає мідний дах та купол будівлі, виконані згідно з історичним проектом.

N7jkGZ27ODineD9K10kSsWMiR.jpeg

“Спочатку інвестиційний проект передбачав будівництво додаткової будівлі. Але ми від цієї ідеї відмовилися, вирішили залишити основну будівлю та її прибудинкову територію у первозданному вигляді. Для нас дуже важливими є такі проекти, адже таким чином ми зберігаємо історичну спадщину України, щоб майбутні покоління побачили ці архітектурні ансамблі. Сподіваємося, що й у майбутньому нам вдасться реалізовувати проекти, які будуть надбанням та окрасою Києва. У це потрібно інвестувати, таким чином ми капіталізуємо та робимо привабливішим наше місто”, - підсумувала представниця власників будівлі Оксана Гуляєва.


Незабаром в оновленому будинку Новікова розташується офісний центр та ресторан.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися