Хто може отримати статус закордонного українця

Статус закордонного українця надає Національна комісія

Відповідно до Закону України "Про закордонних українців" такий статус надає деякі переваги. Про це повідомляється на сайті безоплатної правової допомоги

Статус закордонного українця можуть отримати особи віком від 16 років, що не мають українського громадянства, але мають етнічну належність або підтвердили своє походження з України. Етнічне походження - це належність громадянина або його батьків дідусів- бабусь до української нації та визнання Батьківщиною України.

Для отримання відповідного статусу слід звернутися до дипломатичної установи України або Міністерства закордонних справ чи регіонального представництва МЗС. Після написання заяви та подачі пакету документів (паспорт чи посвідчення особи, документи про підтвердження етнічного походження або походження з України заявника чи його рідних.

Займається присвоєнням статусу Національна комісія з питань закордонних українців при уряді. Якщо у заявника немає проблем з документами, то він отримує посвідчення закордонного українця, що дійсне протягом 10 років. Потім треба проходити перереєстрацію.

Якими правами користується така особа? Закордонний українець може вступити до вишу на бюджетну форму навчання. Також йому надається право отримати безкоштовно багаторазову візу до України на п'ять років. Особи з таким статусом можуть іммігрувати на постійне місце проживання в Україну, якщо отримають відповідний дозвіл.

Що стосується вимог до вступника до вишу, то тут висуваються певні умови: володіння державною мовою, документи про загальну середню освіту, з оцінками, що відповідають шкалі оцінювання в Україні та документальне підтвердження статусу. Ті, хто не володіє українською можуть вступити на підготовчі відділення.

Закордонний українець на час перебування в Україні має такі ж права і свободи, як і громадянин.

Як повідомляв портал "Коментарі", новий громадський простір відкриють у Голосіївському районі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися