Білорусам доведеться лише молитись в разі пожеж у Чорнобилі, — ДСНС

Українські рятувальники зробили заяву щодо мілітарізації окупантами ЧАЕС

Співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) України закликали міжнародну спільноту негайно вжити заходів щодо демілітаризації території Чорнобильської атомної електростанції. Про це йдеться у відеозверненні представника ДСНС, передають "Коментарі".

Російські війська звозять значну кількість боєприпасів до Чорнобильської зони та зберігають снаряди у безпосередній близькості до ЧАЕС, що може призвести до трагедії світового масштабу. Українські рятувальники наголосили на необхідності введення до зони відчуження спеціальної місії ООН. Такі заходи мають унеможливити використання території ЧАЕС російськими військами на власний розсуд, вважають в ДСНС України.

Останні масштабні пожежі в Чорнобильській зоні вирували у 2020 році. Тоді врятувати ситуацію вдалося лише завдяки самовідданій праці українських пожежників, авіації та дощам. Через окупацію російськими військами українські рятувальники не зможуть загасити пожежі, якщо вони виникнуть в зоні відчуження.  

"Умови сьогодення не дозволять залучити ані особовий склад, ані авіацію ДСНС. А про дощ молитимуться громадяни Білорусі, коли радіоактивний вогонь дістанеться їхнього кордону, з якого вони запускають ракети по Україні", — наголосив представник ДСНС України.

У відомстві додали, що українські рятувальники змушені щодня гасити сотні пожеж на відкритих територіях та у природних екосистемах. Це відбирає сили для більш нагальних викликів під час війни. З потеплінням значно збільшились ризики перекидання вогню на лісові масиви. Гасіння таких пожеж вимагає значних людських і матеріальних ресурсів, а будь-яке загоряння у чорнобильських лісах може перерости у масштабну пожежу з катастрофічними наслідками.

Напередодні в ДСНС України спростували інформацію щодо масштабних пожеж у Чорнобильській зоні



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися