Буча повертатиметься до мирного життя не швидко (ВІДЕО)

Міністр внутрішніх справ назвав етапи, які необхідно пройти

Правоохоронці, рятувальники разом з місцевою владою та волонтерами розпочали період повернення звільненої від російських окупантів Бучі до мирного життя. Про це під час брифінгу у місті розповів міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, передають "Коментарі".

За його словами, повернення до мирного життя у Бучі розпочалось з розмінування. Лише за минулий день у місті виявили чотири тисячі снарядів та різних боєприпасів, зокрема вибухівку. Паралельно триває робота з тілами загиблих мирних мешканців та фіксація воєнних злочинів.

"Триває відпрацювання та збирання трупів, яких ми ще не можемо сказати, яка кількість, тому що за свідченнями й поліції, й рятувальників, й волонтерів, які тут знаходяться, й місцевих жителів, ще десятки тіл знаходяться в квартирах після вибуху. Десятки тіл знаходяться в лісах, куди поки що немає доступу, бо там ще не оглянуто", — сказав Монастирський.

Міністр внутрішніх справ України повідомив, що вже десятки автомобілів намагаються повернутися до Бучі, але до міста поки що неможна через підвищену небезпеку та роботу спеціальних служб.

"Тільки після розмінування зможуть повертатися сюди мирні жителі, які хочуть повернутися. Ми їхали сюди — десятки машин на в’їзді хочуть повертатися у міста", — зазначив очільник МВС.

Найбільш замінованих квартир та будинків у Бучі виявили тих, власники яких мали в приміщеннях українську символіку або належали до військовослужбовців. Російські окупанти також замінували офіси рятувальників у Бучі. "Там залишали розтяжки, гранати, щоб люди, які зайдуть першими в ці будівлі, підірвалися на цих гранатах. Робота триває надзвичайно складна", — прокоментував міністр.

Один день активних бойових дій, за міжнародними оцінками, дорівнює місяцю розмінування території, додав Монастирський: "Ось і рахуйте, скільки було активних бойових дій, і скільки часу буде потрібно, щоб повністю розмінувати цю територію, повністю провести весь огляд подій й фіксацію доказів цих воєнних злочинів".


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що міський голова Бучі Анатолій Федорук закликав повернутися до міста всіх співробітників комунальних підприємств та депутатського корпусу. Також потрібні соціальні працівники та медики, щоб налагодити роботу з гуманітарною допомогою.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися