У Києві знайшли печеру віку Київської Русі: забудовники можуть її знищити (ФОТО)

В історичному центрі Києва знайшли древню печеру

У Києві знайдена древня Вознесенська печера часів Київської Русі. Про це повідомив пам’яткоохоронець Дмитро Перов у коментарі для "УП.Життя".

Це печера часів Київської Русі з наскельними малюнками. Вона дивом збереглася, але будівництво нового ЖК може назавжди її знищити.

У Київській міській раді кілька місяців лобіювали передачу забудовнику земельної ділянки за адресою Вознесенський узвіз, 25. На ній розташований напівзруйнований будинок. Він був приватизований. Ділянку планували передати в експлуатацію. 

Дмитро Перов з друзями знайшов на ділянці комплекс з чотирьох печер. Вхід до двох із них замулено. На стінах знайшли анімалістичні зображення тварин та графіті більш пізнього "варязького" періоду.

Печеру показали професору археології Тимуру Бобровському, який працює в заповіднику "Софія Київська". 

За його попередніми оцінками, ця печера приблизно часів Київської Русі, або навіть може належати до дохристиянського періоду. Фахівець наголошує на необхідності продовження досліджень.

Дмитро Перов зібрав низку історичних та археологічних експертних висновків. Питання передачі ділянки під забудову у КМДА зняли з порядку денного після відповідного звернення.

Скандальна забудова: унікальна вежа у Києві опинилася під загрозою демонтажу. Унікальна Голосіївська вежа опинилася під загрозою демонтажу через забудову, пишуть "Коментарі".

Забудовник обніс парканом земельну ділянку по вулиці Генерала Родимцева, між будинками 9 та 11. За парканом опинилася і 70-річна Голосіївська водонапірна вежа – цінний взірець промислової архітектури середини ХХ століття. Представник забудовника розповів, що тут проводитимуться демонтажні роботи, оскільки вежа перебуває в аварійному стані.

"Голосіївська вежа могла б стати новою точкою тяжіння київської громади та туристів. Оглядовий майданчик, простір для виставок та інсталяцій – його циліндричний обсяг можна використовувати по-різному, головне мати бажання", - вважають активісти.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися