Буденність Київського СІЗО: в’язні сплять по черзі або на підлозі камери


Офіс омбудсмена України виявив численні порушення під час повторного моніторингового візиту до "Київського слідчого ізолятора".
 

Під час моніторингу виявлено ряд порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту,  йдеться на сторінці Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

 Y4oRObb4Bud77mwE6sp2W1s4G.jpg


Далі перелічують порушення, які виявили:

у слідчому ізоляторі порушуються вимоги Закону України "Про попереднє ув’язнення" щодо роздільного тримання різних категорій ув’язнених, що може призвести до тяжких наслідків (конфліктів, заворушень тощо);

більшість камер не забезпечені належним штучним освітленням та мають надмірну загратованість вікон;

стіни вологі та вкриті грибком;

через відсутність вентиляції та куріння у камерах, ув’язнені позбавлені можливості дихати свіжим повітрям;

бокси збірного відділення не опалюються.

Також були виявлені факти відсутності у в’язнів спальних місць, через що вони змушені спати по черзі або на підлозі камери, що є грубим порушенням їх права на належне поводження та гідність.

Адміністрацією СІЗО порушуються права засуджених на контакти із зовнішнім світом. Зокрема особам, засудженим до арешту, телефонні дзвінки не надаються, а засудженим до довічного позбавлення волі – у вихідні та святкові дні.

Виявлені численні факти безоплатної праці засуджених, які виконували ремонтні роботи та функції з господарського обслуговування СІЗО.

Також під час моніторингового візиту було встановлено порушення права ув’язнених на охорону здоров’я та медичну допомогу.

 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися