Несприятливий період у Київській області зберігається: громадянам нагадали про штрафи

Яке покарання передбачене за самовільне спалювання трави

Надзвичайний рівень пожежної небезпеки у Києві та області зберігатиметься щонайменше до 20 травня. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Українського гідрометеорологічного центру.

“Погодні умови сприятимуть високій ймовірності виникнення та розповсюдження пожеж в екосистемах, при наявності джерел займання (відкритого вогню)”, - попередили синоптики.

У Томашівській громаді Фастівського району Київської області нагадали мешканцям про небезпеку, яку несе спалювання сухої рослинності. 

“Помилкова думка людей про те, що спалюванням сухої рослинності можна швидко навести лад на полях або на власних садибах, призводить до знищення родючого шару ґрунту та загибелі тварин і птахів. Люди, спалюючи суху траву або розводячи багаття не розуміють, що вогонь швидко може стати неконтрольованим, оскільки значна відкрита площа горіння та сильний вітер призводять до того, що невеличке багаття перетворюється на масштабну пожежу та вогонь із полів, лугів та прибережних смуг швидко переходить як на лісові насадження, торфовища, так і на приватні будівлі. Отже, порушення правил пожежної безпеки не тільки несе загрозу навколишньому середовищу, а й становить небезпеку для життя людей і тварин”, - йдеться у повідомленні громади.

Також мешканцям нагадали, що упродовж пожежонебезпечного періоду, і особливо в умовах воєнного стану, підприємствам, установам, організаціям та громадянам суворо забороняється:

  • випалювати траву та інші рослинні рештки на землях сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;

  • палити, кидати непогашені сірники, недопалки;

  • розведення багать у лісі, в полі;

  • спалювання очерету та чагарників.

Самовільне випалювання сухої трави або її залишків тягне за собою адмінвідповідальність з накладанням на правопорушника штрафу.

Також 3 березня 2022 року Верховна рада внесла зміни до КК України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини, передбачені ст. 113 “Диверсія”, караються від 15 років до довічного ув'язнення.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мешканці Київщини направляють численні скарги. На що скаржаться громадяни, читайте за посиланням.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися