Евакуація авто у Києві: у яких випадках та які компанії можуть забрати автомобіль

Як оскаржити рішення інспектора з паркування

Евакуатори на вулицях Києва продовжують працювати. Які компанії у яких ситуаціях можуть евакуювати автомобіль на штрафмайданчик та як оскаржити рішення інспектора, пояснили в Київській міській раді на офіційний запит порталу “Коментарі”.

У Департаменті територіального контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради зазначили, що тимчасово затримати та доставити авто на спеціальний майданчик чи стоянку можуть, якщо водій скоїв порушення, передбачені - частинами третьою та сьомою статті 122 (порушення правил зупинки, стоянки в межах відповідного населеного пункту), частиною першою, другою, третьою та восьмою статті 152-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Йдеться про: 

  • порушення правил паркування чи несплату послуг паркування, 

  • паркування на безплатних майданчиках без наявності відповідних пільг, 

  • паркування на майданчиках для електрокарів (якщо це не електрокар).

Варто зазначити, що за порушення вказаних правил передбачені штрафні санкції.

У Департаменті транспортної інфраструктури уточнили, що станом на 26 квітня було укладено 9 договорів про взаємодію із суб’єктами господарювання щодо здійснення послуг з доставлення (транспортування) на спеціальний майданчик чи стоянку Національної поліції, її територіальних органів, транспортних засобів які тимчасово затримані інспектором з паркування Департаменту територіального контролю міста Києва.

Зокрема, договори укладені з наступними компаніями: 

1. ТОВ "Евакуаторкар".

2. ТОВ "Експедиція 777".

3. ТОВ "Укртрансконтракт".

4. ТОВ "Паркінг Україна".

5. КП "Центр організації дорожнього руху".

6. ФОП "Лук’яненко".

7. ФОП "Ліщина".

8. ФОП "Яременко".

9. ТОВ "ОдесаТрансПаркСервіс". 

При цьому діє певний перелік вимог, яким має відповідати компанія, а саме: 

  1. Реєстрація відповідно до законодавства України. 

  2. Наявність евакуаторів для евакуації транспортних засобів вагою до п’яти тонн у спосіб, що виключає можливість механічного пошкодження транспортного засобу при його завантаженні, розвантаженні та транспортуванні. Евакуатори повинні відповідати вимогам законодавства України.

  3. Наявність договорів страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та договорів страхування цивільної відповідальності щодо шкоди, яка може бути заподіяна транспортному засобу.

  4. Обов'язкове проведення контролю технічного стану евакуаторів та обладнання для евакуації автомобілів, а також медичного огляду працівників.

  5. Забезпечення щоденного цілодобового застосування евакуаторів. 

  6. Наявність диспетчерської служби, яка також працює цілодобово. 

  7. Компанія має встановити обладнання, призначене для дистанційного стеження за місцезнаходженням евакуаторів в режимі реального часу, та надати відповідальним особам Департаменту територіального контролю міста Києва повний та цілодобовий доступ до використання цього обладнання. 

У Департаменті територіального контролю міста Києва зазначили, що постанову інспектора з паркування про накладення адміністративного стягнення про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів можна оскаржити.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 288 Кодексу України про адміністративні правопорушення рішення можна оскаржити в районному, районному у місті, міському чи міськрайонному суді. 

Рішення має бути ухвалене відповідним судом протягом десяти днів з дня відкриття провадження у справі (частина 1 статті 286 Кодексу адміністративного судочинства України).

“Постанова інспектора з паркування про накладення адміністративного стягнення оскаржується виключно у суді та скасовується рішенням суду у разі визнання постанови неправомірною”, - акцентували у Департаменті.

Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення можна подати протягом десяти днів з дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), - протягом десяти днів з дня набрання постановою законної сили (стаття 289 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві знову вулицю залило водою. Подробиці можна дізнатися за посиланням.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися