Ситуація зі світлом погіршується: відключення у Києві будуть тривалішими

У Києві світла може не бути до семи годин

Проблеми в енергетичній галузі загострюються, і попри значне підвищення тарифу на електроенергію, споживачам варто готуватися до триваліших стабілізаційних обмежень, повідомляє портал "Коментарі".

Так, у Києві сьогодні планують відключати світло додатково - будуть задіяні світло сірі зони графіків. Генеральний директор YASNO Сергій Коваленко коротко пояснив ситуацію: “У плановому ремонті два енергоблоки АЕС. Також пішла в ремонт лінія, якою імпортуємо електроенергію зі Словаччини. Завтра (на 4.06 - ред.) знову стабілізаційні, обмеження більші, ніж сьогодні - 26% для Києва. Буде задіяна світло-сіра зона графіків”.

Зазначимо, що відповідно до розроблених графіків, світло зазвичай вимикають у години, що позначені темними слотами (чотири години), у світло-сірих слотах - ймовірне вимкнення за певних ситуацій (три години).

В НЕК “Укренерго” розповіли про ситуацію в енергосистемі станом на 4 червня. За даними компанії, сьогодні спостерігається дещо більший дефіцит, ніж вчора. “Причини – зростання рівня споживання через використання кондиціонерів, хмарність, яка перешкоджає роботі сонячних електростанцій, а також зменшення обсягу імпорту електроенергії з країн Європи”, - пояснили в “Укренерго”. 

Також нагадали споживачам, що протягом доби ліміти споживання електроенергії діють в усіх регіонах України. А при перевищенні лімітів споживання обленерго застосовують графіки погодинних відключень для промислових та побутових споживачів.

“Головна причина застосування заходів обмеження – наслідки вже шести ракетних ударів ворога по українських електростанціях. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку цих атак. Для подолання дефіциту в енергосистемі залучаються імпорт та аварійна допомога з країн Європи”, - зазначають у компанії. 

Також повідомили, що відучора в плановий ремонт виведено одну з високовольтних повітряних ліній, що поєднують українську енергосистему з об’єднаною енергомережею континентальної Європи. Це не вплинуло на загальний обсяг імпорту електроенергії з Європи - пропускна спроможність лінії, що ремонтується, розподілена між іншими міждержавними лініями передачі електроенергії. 

“Ремонт міждержавних повітряних ліній – це необхідний плановий захід, який відбувається у заздалегідь визначений операторами двох енергосистем термін. Перенесення або скасування ремонту лінії може призвести до аварійної ситуації в енергосистемі. Втім, після російської атаки 1 червня, всередині країни діють певні мережеві обмеження, які впливають на доступні обсяги імпорту”, - зазначили в компанії. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що 4 червня у деяких громадах Київщини сьогодні діятимуть планові відключення світла попри стабілізаційні графіки. 


Джерело: https://t.me/Ukrenergo/2902


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися