У зоні відчуження завдали збитків на 120 мільйонів гривень: що сталося

Загалом розмір збитків та порушень підприємства становить 264 мільйони гривень

Під виглядом “санітарної рубки” у зоні відчуження ЧАЕС незаконно зрізали дерев на 120 мільйонів гривень. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію пресслужби Північного офісу Держаудитслужби.

Державні аудитори викрили ряд серйозних порушень. Перевірки проводили в рамках контрольних заходів Державного спеціалізованого підприємства “Північна Пуща”. Підприємство перебуває у сфері управління Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

Аудитори встановили, що суцільні “санітарні рубки” проводилися на площі 29,4 га ДСП “Північна Пуща”. Роботи, за даними Держаудитслужби, виконували без застосування процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД), що є порушенням законодавства.

“Така експертиза можливих наслідків для екосистеми мала бути в обов’язковому порядку проведена перед початком робіт. “Чистка” лісових насаджень привела до неправомірної рубки дерев, збитки від яких становили 4,7 мільйона гривень”, - повідомили у службі.

При цьому на території одного з лісництв, що входить до ДСП “Північна Пуща”, виявили більш масштабну неправомірну вирубку лісу. Під час проведення аудиту виявили зрізаними сотні вікових сосен, що, за попередньою оцінкою, завдало державі збитків на суму 114 мільйонів гривень.

У ході перевірок спеціалісти виявили й інші проблеми: 

  • підприємство потерпає від хронічного недофінансування через неефективне управління, 

  • були списані або втрачені більшість активів “Північної Пущі”,

  • укладання невигідних контрактів призвело до багатомільйонних збитків.

Також спеціалісти з'ясували, що підприємство накопичило великі борги з виплати заробітної плати працівникам, при цьому витрати на надмірні надбавки керівництву збільшило.

“Таким чином, загальна сума збитків та порушень, виявлених аудиторами під час перевірки фінансової діяльності ДСП “Північна Пуща”, сягає 264 мільйонів гривень. Матеріали контрольних заходів будуть передані правоохоронним органам для подальшого відшкодування заподіяних збитків та притягнення винних до відповідальності”, - уточнили у пресслужбі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на Київщині викрили махінації з перевезенням радіаційного лісу




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися