Інформацію про оборонні закупівлі засекретять: причини

Інформацію про закупівлі для ДСНС, поліції, Міноборони приховають

Кабінет міністрів України на засіданні 5 липня вніс зміни до правил проведення публічних закупівель. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Міністерства економіки України.

Повідомляється, що рішенням підвищили безпеку учасників торгів, зменшили можливості для зловживань замовників та розширили перелік підстав для закупівель без відкритих торгів.

“Відтепер закупівлі за нагальною потребою для ЗСУ, військових формувань, Вищих військових навчальних закладів, правоохоронних органів, ДСНС, а також закупівлі “Укрзалізниці”, які спрямовані на  ремонти та відновлення техніки, зможуть відбуватись без застосування відкритих торгів або електронного каталогу”, - йдеться у повідомленні міністерства. Таке рішення ухвалили, щоб приховати інформацію від ворога.

Також замовникам дозволили не вказувати населений пункт, де розташоване підприємство, а лише, наприклад, район чи область. За даними міністерства, таке рішення ухвалили задля безпеки замовників, постачальників та виконавців. 

Інформацію про результати таких торгів оприлюднять через 90 днів з дня припинення або скасування правового режиму воєнного стану. 

До того ж замовникам дозволили закуповувати товари у країн-партнерів, з якими Україна уклала угоди про вільні державні закупівлі без нижньої межі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про тендери, оголошені на потреби правоохоронних органів, ДСНС, Міноборони на десятки та сотні мільйонів гривень. Приміром у ДСНС планували витратити 150 мільйонів гривень на спеціальні автомобілі. А в поліції замовили навушники, спікерфони та іншу техніку на понад мільйон гривень.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися