Мешканцям Києва нарахували штрафи: за що карають

Штрафні санкції відображені у квитанціях за ЖКП за червень

У Києві провели брифінг щодо стану оплати деяких комунальних послуг. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію КП “Київтеплоенерго”.

Загалом заборгованість мешканців столиці за водопостачання, опалення та водовідведення сягнула 7,5 мільярдів гривень. Також попередили, що системним боржникам нараховують штрафні санкції.

У компідприємстві зазначили, що ситуація з оплатою гарячої води та опалення більш ніж складна. За спожиту гарячу воду та опалення кияни заборгували понад 6,2 мільярда гривень, а за послуги постачання холодної води та водовідведення – близько 1,2 мільярда гривень. 

“Громадянам, які системно не сплачують за послуги, не звертаються, щоб укласти розстрочку, нарахована пеня. Вона відображена у квитанціях за червень”, - повідомило підприємство.

Директор структурного підрозділу “Енергозбут” комунального підприємства “Київтеплоенерго” Костянтин Лопатін уточнив, що у Києві близько мільйона особових рахунків, з яких 160 тисяч тривалий час накопичують заборгованість і не звертаються щодо реструктуризації. За його словами, близько 10% абонентів не здійснили жодної оплати за спожиті послуги за весь минулий опалювальний сезон 2023-2024 років.

“Єдиним методом боротьби з хронічними боржниками є штрафні санкції, як того вимагає чинне законодавство. У грудні 2023 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 1405, якою скасував мораторій на застосування штрафних санкцій до боржників. Відповідно до частини першої статті 26 Закону України Про житлово-комунальні послуги в разі несвоєчасного здійснення платежів споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, утім не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення”, – пояснив фахівець.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у столиці планують переглянути тарифи на опалення




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися