Експерти назвали причини аварійного стану тунелю столичного метро

Якого висновку дійшли експерти

У столиці продовжують з'ясовувати причини аварійного стану ділянки тунелю “синьої" гілки метро. У Київській міській державній адміністрації оприлюднили результати проведеної експертизи, повідомляє портал "Коментарі".

“За результатами експертного дослідження вже остаточно встановлено, що причинами виникнення аварійної ситуації на перегоні між станціями метро “Деміївська” – “Либідська” є неякісні проєктні рішення та неякісні будівельні роботи при спорудженні цієї ділянки тунелю”, - повідомили у КМДА. 

Комплексні та лабораторні дослідження провели спеціалісти Науково-дослідної судово-експертної установи із залученням наукових, науково-технічних і профільних експертів, у результаті яких і було визначено причину аварійності. 

Експерти встановили, що причинами виникнення аварійної ситуації є:

  • оправа тунелю згідно з проєктом повинна експлуатуватися при значно меншому рівні ґрунтових вод;

  • оправу тунелю збудовано неякісно з порушенням допусків монтажу кілець;

  • жорсткість тунелю нижча проєктної – з причини застосування стінових блоків замість лоткових (зменшена товщина та відсутність ребер).

У КМДА зазначили, що дослідження підтвердили грубі порушення при будівництві в частині відсутності хімічного закріплення ґрунтів навколо тунелю, що також є причиною виникнення аварійної ситуації. “Водночас відсутня будь-яка інформація від правоохоронних органів про проведення таких лабораторних досліджень зазначеної експертизи”, - йдеться у повідомленні.

При цьому в адміністрації акцентували, що отримані висновки свідчать про дотримання  встановлених вимог під час виконання необхідних регламентних робіт з утримання та обслуговування тунелю.

Також у КМДА пояснили, що лівий перегінний тунель, перебуває в належному технічному стані. Його повністю збудували тунелепрохідницьким комплексом. Тож, за даними адміністрації, дослідження підтверджують належну експлуатацію та утримання підземних споруд службою.

Результати проведеної експертизи будуть надані до правоохоронних органів у межах порушеної кримінальної справи у встановленому законодавством порядку.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що прокуратура оголосила підозри посадовцям київського метрополітену.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися