У Києві поліцейські та представники ТЦК виписують штрафи за неоновлення даних просто на вулиці

Хто та як має право штрафувати військовозобов'язаних за неоновлення даних

Військовозобов'язані і чоловіки, і жінки віком від 18 до 60 років, які до 16 липня 2024 року не оновили свої дані, можуть отримати штраф. Розмір штрафу варіюється від 17 до 25,5 тисяч гривень. Однак столичні зведені патрулі представників ТЦК та поліції виписують штрафи просто на вулиці без дотримання юридичних процедур. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію очевидців.

Патрулів на столичних вулицях побільшало - представники ТЦК та поліції перевіряють наявність військо-облікових документів і за неоновлення даних просто на вулиці виписують штрафи. Чи діють вони у рамках закону та хто може штрафувати військовозобов'язаних?

Притягти до відповідальності за неоновлення даних можуть ТЦК та СП. Щоб оштрафувати військовозобов'язаного, уповноважена особа має підготувати документи, скласти протокол та подати це на розгляд керівника ТЦК та СП. Саме він на основі матеріалів ухвалюватиме рішення. Штраф можна оскаржити в суді протягом 10 днів з моменту винесення постанови.

Накладення штрафу передбачається впродовж 3 місяців з дати виявлення правопорушення. Але не понад рок з дати його вчинення.

Військовозобов'язаних не будуть штрафувати автоматично. Офіцерка сектору мобілізаційно-оборонної роботи капітан Лариса Козак в етері “Єдиних новин” пояснила, що військовозобов’язаним, які не оновили дані, будуть надсилатися повістки на адресу зареєстрованого чи задекларованого місця проживання. У разі неприбуття до ТЦК, постанову про притягнення відповідальності можуть винести за спрощеною процедурою без складання протоколу.

Інший варіант — людину можуть зупинити на вулиці для перевірки документів. Якщо з’ясується, що дані не оновлені або є розбіжності між даними у військово-обліковому документі і в єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, то людині запропонують пройти до ТЦК та СП. Постановою Кабміну № 560 у таких випадках передбачається оформлення та вручення повістки.

У разі відмови пройти до ТЦК патрульні можуть затримати особу та доставити її туди примусово. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, хто та як має право вручати повістки військовозобов'язаним.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися