Коронавірус у Києві: чи загрожує столиці новий спалах та карантин

Штами мутують і прояви симптомів хвороби змінились

У Києві фіксують нові клінічні прояви коронавірусної хвороби через мутацію штаму "Омікрон". Чи загрожує столиці нова хвиля пандемії розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації (КМДА) Валентина Гінзбург, передають "Коментарі".

За її словами, кількість хворих на коронавірус у Києві стрімко зростає, а єдиним дієвим способом профілактики хвороби залишається вакцинація.

"Найвищий показник вакцинації серед всіх адміністративно-територіальних одиниць України був у Києві. Саме дякуючи високим показникам вакцинації ми були достатньо забезпечені ліжками, не так тяжко переносили хворобу", — зазначила Гінзбург.

За минулий тиждень в столиці зафіксували понад 700 нових хворих на COVID-19, а тижнем раніше — понад тисячу. Поки що у столиці незначна кількість хворих потребує стаціонарного лікування, але випадків з тяжким перебігом коронавірусної хвороби у Києві побільшало. Зараз у столичних лікарнях на стаціонарі перебувають понад двісті дорослих пацієнтів, з яких дванадцять дітей.

"За сьогоднішній перебіг я б зазначила, що клінічні прояви відрізняються від минулого. Варто зосередити увагу, що перебіг хвороби може бути без підвищення температури, без кашлю — того, що було характерно в минулі хвилі. А ось навпаки слабкість, нудота, температура нормальна, є кишкові прояви один-два дні — ці симптоми пацієнти хибно пов’язують зі вживанням їжі. Також під виглядом інсультів і інфарктів", — розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА.

При таких симптомах людина може хворіти коронавірусом і перенести хворобу в легкій формі, не знаючи про неї. В мерії радять з такими симптомами уникати масового скупчення людей, обмежити спілкування з рідними та близькими, щоб не заразити їх на COVID-19, носити маски та звернутися до лікаря, щоб пройти тестування.

До Києва активно повертаються мешканці, зокрема з-за кордону, і це може спричинити зріст кількості хворих на коронавірус. Наразі у столиці 80% зроблених щеплень — це бустерна доза, зазначила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Щоб запобігти спалаху пандемії киян вкотре закликали вакцинуватися. Усі вакцини у столиці є в наявності та в достатній кількості. Зробити щеплення у Києві можна у понад ста пунктах вакцинації. Чи будуть вводити карантинні обмеження у столиці, залежатиме від епідеміологічної ситуації.

Читайте также