У Києві врятували двох маленьких хлопчиків, які мали смертельні діагнози

Усього в Україні тільки троє людей хворіють

В Охматдиті успішно проведено трансплантацію нирок двом хлопчикам, Сашкові та Дані. Для них раніше було складно уявити своє життя поза межами лікарні через ниркову недостатність, яка змушувала їх залежати від гемодіалізу. Однак сьогодні вони вже можуть повернутися до звичайного життя вдома.

Про це повідомляє НДСЛ Охматдит.

У жовтні хлопцям здійснили трансплантацію нирок від посмертного донора. 

Складність трансплантації у цих випадках полягає в тому, що ми одночасно пересадили нирки обом пацієнтам. Чому ж одночасно, а не етапно? Бо трупна трансплантація має обмеження по часу – чим він довший, тим більше впливатиме на подальше функціонування органа. Тому дуже важливо провести операцію якнайшвидше, аби уникнути можливих ускладнень та покращити успішність пересадки, – пояснює хірург-трансплантолог Охматдиту Олег Годік.

9-річний Сашко із Чернівецької області страждає від рідкого захворювання - цистинозу. Це спадкове захворювання, що руйнує обмін амінокислотами та може призвести до функціональних проблем у роботі внутрішніх органів, зокрема нирок. Усього в Україні тільки троє людей хворіють, серед них і його рідний брат Юрчик. Кілька років тому він також пройшов трансплантацію нирки, але це відбулося в Білорусі, адже в Україні тоді не проводили пересадки від неродинних донорів.

10-річний Даня з Одещини почав страждати від дисфункції нирки влітку цього року. Хлопець впав з велосипеду та сильно вдарився животом. Унаслідок такої травми опинився в лікарні в Одесі, де пролікувався півтора місяця. Саме там під час обстеження лікарі виявили, що хлопчик має вроджену ваду розвитку – одна нирка була гідронефротичною (характеризується підвищенням розмірів нирки, пов’язане з ускладненням відтоку сечі з органу), а інша – нерозвиненою. Для дообстеження та подальшої терапії Даню направили до Охматдиту.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що у Києві однорічному хлопчику зробили трансплантацію кісткового мозку від донора з США. Маленький Дмитро бореться з синдромом Гурлера, важким захворюванням обміну речовин. 





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися