Недуховні розборки: на Київщині вибухнув релігійний скандал

Священник Московського патріархату погрожував селищному голові через рішення громади про перехід до ПЦУ

У селищі міського типу Пісківка, що на Київщині, спалахнув релігійний скандал із присмаком 90-х. Священник Московського патріархату погрожував селищному голові, бо громада проголосувала про перехід до Православної церкви України (ПЦУ).

Для більшого ефекту від погроз очільнику селища Пісківка священник запросив озброєних чоловіків. В одному з них впізнали відомого рекетира. Як передають "Коментарі", про конфлікт у громаді розповіли під час національного телемарафону.

Біля будинку селищної ради Пісківки зібралося багато людей. Жителі мітингують проти місцевого батюшки з Московського патріархату. Громада проголосувала за перехід до ПЦУ. Отець Георгій втрутився в ситуацію.

"Ми боємося, що до нас також прийдуть і будуть нам погрожувати, будуть погрожувати нашим дітям. Ми хочемо, щоб ця ситуація якось вирішилася, щоб він або пішов, або пішов", — каже місцева жителька Катерина Науменко.

Селяни кажуть, що місцевий священник і раніше не вирізнявся святістю, але з цим мирились.

"Він почав займатися нелегальним бізнесом. Відкрив якійсь готелі, якісь магазини. Ми навіть знаємо про його розгульний спосіб життя. Він може випити, закусити і так далі. І жінок полюбляє", — розповіла мешканка Пісківки Лариса Паскаренко.

Останню краплею для селян стала поведінка священника під час окупації. Він переїхав на Коломию, що на Прикарпатті, приміщення церкви здав в оренду, а релігійні послуги почав надавати через Facebook.

"Ми всі у погребі сиділи, чоловіки не ходили. І він в цей час пише, що здає готель за гроші. Плюс молитва: "Хто хоче, щоб я помолився за їхнє здоровя, за все інше — платіть мені 50 гривень". Рахунок виставив для групи усій Пісківці в фейсбуці", — згадує мешканка Пісківки Лариса Паскаренко.

Мешканці Пісківки вирішили остаточно попрощатися з Московським патріархатом та зібрали понад 400 підписів за перехід до ПЦУ. Отець Георгій на це не зважав і служив, як раніше.

Як розповів голова селищної ради Пісківської об’єднаної територіальної громади Володимир Луцько, загальні збори з мешканцями провели в серпні, щоб юридично закріпити волевиявлення людей. Після цього отець Георгій приїхав на "перемовини" до голови села із озброєними чоловіками.

"Стояли три невідомих мені особи, двоє з яких — у військовій формі, один — в цивільному. І поруч по ліву сторону ще двоє стояли біля мене, в бронежилетах, зі зброєю, з автоматами. Один представився — Кадун Олександр Іванович. Він був у червоній футболці", — розповів Луцько.

Людина на це прізвище був членом колись відомої у Києві банди Савлохова на прізвисько "Шафа". Номерів машин, на яких вони приїздили до селищного голови, у базі поліції немає. Озброєні чоловіки з погрозами, лайкою та штовханиною вимагали від селищного голови скасувати рішення громади про вихід із Московського патріархату та перехід до ПЦУ.

Церкву у Пісківці, де править службу отець Георгій, 20 років тому переобладнали на гроші священника з Бородянки Віктора Талько. Цього священника підозрюють у співпраці з російськими окупантами і у викраденні людей під час повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну. Поряд з цервою, у приміщенні якої працює готель, розташований триповерховий будинок отця Георгія.

Отець Георгій заявив, що місцеві мешканці йому погрожують. Бідкається, що боїться за храм, тому найняв охоронців. За версією священника, саме з цими охоронцями з Києва він їздив до селищного голови домовлятися про встановлення тривожної кнопки у церкві. Каже, що надав усі покази поліції, а в кабінеті селищного голови все було чемно і без погроз. Причин міняти парафію отець Георгій не бачить. Каже про патріотизм та що допомагає Збройним силам України.

"У нас не московська церква. Не знаєш, як поступати, поступай по закону. Так само і тут. Якщо до нас є якісь питання, треба звернутися до суду, до закону. Згідно чинного законодавства прийняти рішення про заборону нашої релігійної громади", — вважає священник.

Поки що ситуація залишається патовою: люди проти батюшки, а він не хоче йти. Вихід громаді Пісковки доведеться шукати у суді. Закон захищає обидві сторони конфлікту. Людям потрібно зібрати документи і звернутись до військово-цивільної адміністрації. До речі, правоохоронці зареєстрували п’ять кримінальних проваджень за зверненням отця Георгія щодо погроз селян і лише одне за фактом погроз Пісківському селищному голові від батюшки.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися