День ангела, Страсна п'ятниця та церковне свято 3 травня: що категорично заборонено робити

Сьогодні найсуворіший день Страсного тижня

За новим церковним календарем 3 травня віряни вшановують преподобного Теодосія, ігумена монастиря Печерського та пам'ять мучеників Тимотея й Маври. Про це повідомляють “Коментарі” з посиланням на інформацію Православної церкви України.

В Інституті екуменічних студій розповіли, що Святі Тимотей і Мавра постраждали за віру під час гоніння імператора Діоклетіана (284 – 305). Святий Тимотей походив з села Перапеї, був сином священника Піколпоса і виконував обов’язки читця в церковному клірі, а також хранителя і переписувача Богослужбових книг. На святого Тимотея донесли, що він зберігає християнські книги, які, за наказом імператора, відбирали та спалювали. Дізнавшись це, правитель Аріан піддав його страшним мукам. Страждання святого були настільки важкими, що самі виконавці страти стали просити правителя ослабити катування. 

У цей час Аріану повідомили, що у Тимотея є молода дружина Мавра, на якій він одружився 20 днів тому. Аріан наказав привести Мавру, сподіваючись, що в її присутності мученик втратить свою непохитність. Святий Тимотей переконав дружину не боятися мук і йти разом з ним на подвиг. Свята Мавра сміливо визнала себе християнкою. Свята Мавра з радістю перенесла тортури. Після довгих катувань Аріан наказав розіпнути мучеників. Це відбулося 286 року.

Святий Теодосій Печерський народився 1008 року у Василеві поблизу Києва. Постригся у ченці 1032 року і вів богоугодне життя у Києво-Печерській лаврі під проводом св. Антонія Великого. Через деякий час він був висвячений на священника. Теодосія називають основоположником українського монашого життя, тому що св. Антоній, який хоч і приніс в Україну з грецької гори Атон чернечий спосіб життя, жив не спільним, а самітним життям.

Теодосій, будучи ігуменом монастиря, запровадив устав св. Василія Великого, дещо змінивши його відповідно до обставин життя на Русі. Так постали нові правила чернечого життя під назвою “Устав Теодосія Печерського”. Теодосій спочив у Бозі 1074 року на 66 році життя.

Також на 3 травня випадає Страсна п'ятниця - найсуворіший день Страсного тижня. 

З давніх часів у цей день діє багато суворих заборон, які варто дотримуватися.

У Страсну п’ятницю ще триває Великий піст і саме в цей день він найсуворіший – до повної відмови від їжі. Лише увечері можна з'їсти трохи хліба і випити води. Це має статися після того, як відбудеться винос Плащаниці.

В пам'ять про муки, які пережив Ісус, не можна робити ніяку роботу, що пов’язана з обробкою землі. Під забороною будь-які дії, під час яких необхідно протикати землю залізом. Згідно з віруваннями, якщо посіяти в цей день насіння, воно не дасть врожай.

У цей день також заборонено робити будь-яку роботу по дому. Прибирання варто закінчити ще в Чистий четвер. Не можна шити, вишивати, прати, колоти дрова. Забороняється і інша робота з металевими інструментами.

Під забороною знаходяться будь-які веселощі. Давня приказка говорить: “хто у Страсну п'ятницю веселиться, той весь рік буде плакати”.

Іменини за новоюліанським календарем відзначають: Микола, Павло, Петро, Тимофій, Уляна, Юліана.

Раніше "Коментарі" розповідали, якому знаку Зодіаку потрібно бути особливо обережним за кермом сьогодні



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися