Ректор КНУ Шевченка розповів про життя університету в умовах війни

Кожен факультет та інститут КНУ може обирати для себе баланс між заняттями в аудиторіях та онлайн-навчанням

Починаючи з 24 лютого минулого року, університет Шевченка не зупинив роботу ні на день, але сам перебіг навчального процесу залежить від зовнішніх викликів. Про життя університету в умовах повномасштабної війни "Коментарям" повідомив ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.

За словами ректора, відповідно до наказу по університету, введена змішана форма навчання. Це дозволяє кожному факультету та інституту обирати для себе баланс між заняттями в аудиторіях та онлайн-навчанням. Це залежить від двох вимог: наявність сховищ або пристосованих приміщень в корпусах, де навчаються студенти, і від наявності укриттів в гуртожитках.

Одним з визначальних чинників є зміст освітнього процесу, адже він відрізняється для студентів гуманітарних спеціальностей та для студентів-медиків, хіміків, біологів та інших. Кожен факультет чи інститут вирішує, як працювати, базуючись на цій особливості. У деяких інститутах лекції відбуваються онлайн, а практичні заняття - в інститутах по групах.

Як розповів Володимир Бугров, є факультети в інститутах, в яких добре обладнані бомбосховища. Але, на жаль, є корпуси, які будувалися в дуже мирні часи, і там немає бомбосховищ. У деяких корпусах немає навіть підвалів, тому там проводити заняття неможливо. Те саме стосується і гуртожитків.

Ректор розповів, що минулого року під час літньої практики Інститут геології відправив студентів в безпечні місця, де можна вчитися, тому КНУ шукає можливість працювати в будь-яких випадках.

За результатами випуску травня-червня минулого року університет має гарний результат, але не такий, як хотілося б у мирні часи. Адже навчання в університеті - це не лише заняття. Це велика кількість активностей і соціалізація.

Володимир Бугров зазначив, що за опитуваннями, які проводяться у студентському середовищі, найбільше здобувачам освіти не вистачає комунікації, яка вибудовується при живому спілкуванні. Саме тому університет має велику кількість активностей як онлайн, так і офлайн.

Повномасштабна російська агресія вплинула негативно на кількість і склад іноземних студентів, адже багато посольств рекомендували своїм студентам виїхати. Громадяни Туркменістану практично всі залишилися в Україні, і КНУ допомагав їм у перші місяці повномасштабної війни.

Наразі багато хто з іноземних студентів КНУ повідомляє, що вони готові повертатися. При надходженні таких звернень від студентів працівники університету рекомендують обдумати це рішення. Якщо студент все ж приймає таке рішення, КНУ його підтримує. Цьогоріч до університету вступили на навчання і приїхали наживо декілька іноземних студентів.

Нагадуємо, що новорічні обстріли пошкодили віварій в КНУ Шевченка, де знаходилися тварини.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Студент

17 лютого 2023, 23:17

А ще негативно на іноземних студентів вплинуло те, що з гуртожитку викрали всі їх речі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися