Киянин очолить нову Українську антарктичну експедицію

Наукову частину команди посилили

Киянин очолить нову Українську антарктичну експедицію.  Про це стало відомо з повідомлення Національного антактичного наукового центра (НАНЦ). Зокрема був визначений склад зимовувального загону 27-ї Української антарктичної експедиції. Вже в березні загін вирушить на станцію “Академік Вернадський” й працюватиме там понад рік.

Наукову частину команди посилили - буде 14 учасників: 9 вчених  та традиційно лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін.

Зазначається, що збільшення кількості вчених дозволить Україні розвивати наукові дослідження в Антарктиці.

Антарктида нікому не належить. Немає жодної країни, яка володіла б Антарктидою. Натомість Антарктида керується групою держав у унікальному міжнародному партнерстві. Договір про Антарктику, вперше підписаний 1 грудня 1959 року, визначає Антарктиду як континент, присвячений миру та науці. Відтоді 54 країни приєдналися (підписали) Договір про Антарктику, беручи участь у цьому безпрецедентному прикладі міжнародної дипломатії.

Як почався договір про Антарктику?

1 грудня 1959 року дванадцять держав (Аргентина, Австралія, Бельгія, Чилі, Франція, Великобританія, Японія, Нова Зеландія, Норвегія, Південна Африка, Сполучені Штати Америки та СРСР) зібралися у Вашингтоні, щоб підписати історичний договір про Антарктику.

Це була середина холодної війни, час глобальної турбулентності та нестабільності. Але питання про те, кому належить Антарктида, було джерелом міжнародних конфліктів протягом десятиліть.

Країни, які претендували на Антарктиду

Незабаром після того, як люди вперше помітили континент у 1820 році, нації почали претендувати на різні частини Антарктиди. До 1959 року було сім індивідуальних претензій, причому Аргентина, Австралія, Чилі, Франція, Нова Зеландія, Норвегія та Сполучене Королівство проводили лінії навколо запропонованих територій. Карта Антарктиди була вирізана як кругова діаграма, і кожна нація претендувала на відсоток континенту, як шматочок піци.

Деякі люди задаються питанням, кому належить більша частина Антарктиди. Ну, хоча Антарктида нікому не належить, Австралія претендує на найбільшу: 42% частки всього континенту займає колосальні шість мільйонів квадратних кілометрів.

Кожна нація мала свої причини для висунення претензій: їхня роль у ранніх дослідженнях, постійна присутність в Антарктиді, географічна близькість або геологічні зв’язки. Однак ці односторонні претензії на безлюдну землю залишили багато носів з ладу. Виникла напруга, оскільки більшість країн, включаючи США та СРСР, відмовилися визнати претензії. Запеклі суперечки спалахнули між Аргентиною, Чилі та Великобританією, чиї претензії на Антарктичний півострів перетиналися.

 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Ольга

31 січня 2022, 23:14

Петро, Согласна. Статья интересная, информативная, а заголовок - неудачный.

Петро

31 січня 2022, 21:42

"Киевлянин возглавит новую Украинскую антарктическую экспедицию" Хотя бы ФИО этого счастливчика написали, чем он до этого занимался. Содержание статьи не соответствует названию.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися