Алла Шлапак: Сьогодні Київ точно не має серйозних проблем з бюджетом. Грошей на соціальні програми вистачить

"Коментарі" поспілкувалися з Аллою Шлапак, депутаткою Київської міської ради IX скликання, заступницею голови міжфракційного об’єднання  "Успішний Київ", першою заступницею голови Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку щодо фінансування містом соціальних програм

Фото з сайту КМДА

Про жорсткий локдаун

Чи можливо протягом десяти днів встигнути взяти пандемію під контроль? 

Цифри, які позначають кількість заражених шокують. На жаль, ми не можемо сказати, що влада контролює ситуацію з пандемією: нові виклики з’являються раніше, ніж ми встигаємо дати раду вже наявним. Локдаун покликаний зменшити кількість соціальних контактів наших громадян, аби дати системі трохи часу для нарощування потужностей для боротьби. 

Поки, локдаун триватиме до 16 квітня включно. Звичайно, десять днів - не термін протягом якого можливо дати раду ситуації. Сьогодні ми змушені балансувати між необхідністю забезпечення соціальної дистанції та економічною необхідністю домогосподарств: люди повинні виходити на роботу, бізнес повинен  працювати, аби вижити. 

Я очікую, що ці десять днів будуть використані з максимальною ефективністю: ми не допустимо ситуації, коли люди помиратимуть в коридорах лікарень чи в черзі за киснем, а навпаки - зможемо налагодити систему таким чином, що скоро ми зможемо повернутися до робочих справ, навчання та інших звичних активностей, наскільки це можливо із дотриманням протиепідемічної безпеки. 

 

Про бюджет столиці

Податкові надходження до скарбниці міста поки щостабільні.  Прогнози наших фінансистів виправдовуються. Зараз закінчився перший квартал і ми збираємося на найближчій бюджетній комісії заслухати звіт по надходженням. Звичайно – бюджет в умовах локдауну є дещо менший, ніж зазвичай, оскільки надходження є нижчими ніж вони могли бути. Важливо те, що вони прогнозовані, а отже - контрольовані. 

 

Про суд Віталій Кличко VS Кабмін щодо податків

Йдеться про розподіл податку отриманого від оподаткування  фізичних осіб. Це питання, яке існує не один рік і є скоріше дискусійною темою між столицею та Кабміном. Сьогодні вона є особливо загостреною, оскільки надходження до місцевих бюджетів зменшилися.

 

Про зарплати бюджетникам

Епідемія показала, що для багатьох мешканців столиці нелегальне працевлаштування стало трагедією, бо ці люди опинилися без усякої соціальної підтримки. Легальним працівникам, досить часто роботодавці під час карантину намагаються знизити заробітну платню.

Хочу зазначити: Київ виплачує заробітну плату в повному обсязі всім працівникам бюджетної сфери. 

 

Про карантині доплати

Додаткові виплати поки що не передбачені. Треба чітко розуміти, що  кошти на такі виплати треба десь взяти. Бюджет наповнюється завдяки платникам податків, а отже, для того, щоб здійснювати виплати, ми повинні додатково навантажити останніх. Сьогодні бізнесу надзвичайно важко, ми не можемо вдаватися до заходів додаткового оподаткування, адже це стане початком краху української економіки. 

Утім, необхідно не забувати, що хоч ми і не можемо підтримати абсолютно усіх киян, які сьогодні не виходять на роботу, місто продовжить підтримувати окремі категорії населення. У міському бюджеті, за програмою “Турбота. Назустріч Киянам” передбачені виплати до свят, зокрема, до Великодня. Такі виплати здійснюються щороку, а здійснюватиме їх Департамент соцполітики – цю норму депутати Київради не змінили і вона буде виконана в повному обсязі. 

Зокрема, допомогу отримають пенсіонери які не працюють.

 

Фото з сайту КМДА

Про програму "Турбота.Назустріч киянам"

Міська програма "Турбота. Назустріч Киянам" діє і фінансується в повному об’ємі. Цьогоріч в неї закладено 2 мільярди гривень: ці кошти буде витрачено на підтримку малозабезпечених родин, родин учасників АТО і Героїв Небесної сотні, дітей з інвалідністю, багатодітних родин, дитячих будинків сімейного типу, дітей-сиріт чи дітей, чиї батьки позбавлені батьківських прав.

Також, даною програмою передбачено  утримання будинків-інтернатів для людей з інвалідністю, яких в Києві багато. Також, “Турботою” фінансуються: ресурсні центри, які займаються реабілітацією осіб з інвалідністю, утримання територіальних соціальних центрів та закупівля продуктів харчування, які через ці центри розподіляються.


Про соціальне таксі для маломобільних громадян

Минулого року до програми було додано послугу соціального таксі для маломобільних громадян. Для того, аби мати змогу ним користуватися, треба звернутися до міського Департаменту соцполітики або приймальні депутата Київради, який закріплений  за районом столиці в якому проживає маломобільний громадянин. Також, це можливо зробити онлайн.

 

Про нестачу санітарно-гігієнічних засобів для киян похилого віку

Перебої з закупівлею санітарно-гігієнічних засобів, зокрема памперсів та пелюшок були. Утім, це сталося не через нестачу коштів. Закупівля нині проводяться через систему "ProZorro". На жаль, не всі виробники хочуть брати участь в "соціальних" тендерах. Тому доводилося оголошувати тендери і по 2  рази. Відповідно до чинного законодавства, коли 2 рази тендер не відбувся, можна робити закупівлю на договірній основі. Але необхідно розуміти, що цей процес триває не один місяць. 

Проведення тендерів справді забирає багато часу. Ілюстративною є минулорічна  ситуація, коли Верховна Рада України  відмінила тендери засобів медичного призначення, що використовуються у боротьбі з пандемією. Це відбулося тому, що в березні минулого року, навіть, медичні маски, рукавички і захисні костюми оперативно не можна було купити.

Фото з сайту КМДА

 

Про медицину часів коронакризи

Київ вже другий рік направляє найбільше фінансів на галузь охорони здоров’я: закуповуємо необхідну медичну техніку.  Торік, в травні,  було відкрито міські комунальні ПЛР лабораторії. Вже сьогодні, за направленням сімейного лікаря, громадяни можуть здати ПЛР-тест безоплатно в 71 амбулаторному комунальному закладі охорони здоров’я столиці. Також, ведуться активні ремонтні роботи у київських лікарнях.  Зокрема, здійснюється прокладання кисневих магістралей, щоб медичні стаціонари були постійно з киснем та не залежали від поставок кисневих балонів. З міського бюджету виділено 300 мільйонів гривень на кисень і збільшення кількості ковідних ліжок. Зокрема, через значне збільшення тяжкого перебігу коронавірусної хвороби у дітей, в березні було збільшено кількість ліжок в дитячих лікарнях. 

Минулого року почали доплачували медичним працівникам комунальних закладів охорони здоров’я.  Йдеться про так звані "2-3-4". Тобто 2 тисячі гривень щомісяця молодшому медперсоналу – санітарам та технічним працівникам, 3 тисячі – середньому – медсестрам і 4 тисячі – лікарям. Ця норма діє і зараз і фінансується  коштом програми "Здоров’я киян".

Фото з сайту КМДА

Про закупівлю вакцини Києвом

Так, 140 мільйонів гривень виділено на закупівлю вакцини. Утім, ми зіткнулися з тим, що відповідно до положень чинного законодавства,  органи місцевого самоврядування в Україні не мають права самостійно її закуповувати. На найближчому пленарному засіданні Київської міської ради ми розглянемо проект рішення "Щодо звернення до суб’єктів законодавчої ініціативи в частині надання дозволу органам місцевого самоврядування самостійно закуповувати вакцини за кошти місцевих бюджетів". Сподіваємося, що дозвіл отримаємо, бо гроші є, можливість купити вакцину для киян також є. Необхідно отримати право це зробити. 

 

Про ремонт поліклінік

Відповідно до нововведень медичної реформи, місто  повністю утримує і забезпечує функціонування закладів охорони здоров’я, які надають  первинну медичну допомогу. Це купівля меблів і обладнання, ремонти і створення безбар’єрного доступу в амбулаторії і поліклініки. Цьогоріч на це виділили 330 мільйонів гривень. 

 

Про допомогу пенсіонерам зі складними операціями

Так, така допомога діє і також фінансується коштом програми "Здоров’я киян". Утім, такі операції у плановому порядку сьогодні не здійснюються. Тому черга лише накопичується. Щойно ситуація з пандемією стабілізується, протезування містян буде здійснюватися у звичному порядку. 

 

Фото з сайту КМДА

Про міську освіту

Торік до мене, як до депутата, зверталися родини, які не могли забезпечити доступ дітей до освіти:  в них не було можливості купити дітям гаджети. Тому, Департаментом освіти, за вимогою депутатів,  було дане доручення школам  - подивитися скільки в них є комп’ютерів і частину тимчасово віддати тим родинам, що взагалі не мають "цифрового оснащення" для своїх школярів. Цьогоріч таких звернень до мене вже не було. 

До дистанційного освітнього процесу в період пандемії у мене є певні зауваження. Як професор Київського Національного економічного університету я бачу, що відбувається втрата якості шкільної освіти. Ми це гостро відчуємо через кілька років. Онлайн освіта в тому вигляді яка вона зараз є  стала складним випробуванням і для батьків, і для вчителів, і для школярів. Розробити зручні сервіси для учнів і вчителів є обов’язком МОН України. Їхня робота вимагає більшого, ніж отримання звітів і виставлення нових вимог. 

На освіту з міського бюджету виділяється найбільша, серед інших програм, сума -  10 мільярдів гривень. Частина цих коштів йде на заробітну плату освітянам, частина - на забезпечення безпечних умов та якісного освітнього процесу. 

На жаль, у столиці не вистачає шкіл та дитячих садочків.  Також, є питання щодо рівномірності і справедливості розподілу коштів між навчальними закладами. Маємо ситуацію, коли в одному садочку зроблено чудовий ремонт, а інші від старості розвалюються, в прямому сенсі даного слова. Для того, аби змінити цю ситуацію, мешканці району, де є такі занедбані садки повинні звернутися з цим питанням до своїх депутатів.  Ми такі питання розглядаємо на бюджетній комісії.

Ремонтні процеси в освітніх закладах карантин не зупинив, вони проводяться у штатному порядку. Зараз тривають тендерні процедури, а самі ремонти розпочнуться дещо пізніше. Також,  заплановано будівництво нових шкіл – в Оболонському і Солом’янському районах. 

 

Фото з сайту КМДА

Про комунальні тарифи

Ще у січні було направлено "Звернення Київради до Кабміну з вимогою не піднімати вартість комунальних послуг".

Київрада досі офіційної відповіді на звернення не отримала. На жаль, органи місцевого самоврядування не можуть самі регулювати тарифи. Субсидіями Київ теж не розпоряджається - це сфера контролю Мінсоцполітики. Ми лише можемо контролювати надавачів (операторів) комунальних послуг. Зокрема, місто повернуло в свою власність "Київенерго". Станом на зараз, ми перебуваємо з підприємством в жорсткому діалозі. Зі звернень своїх виборців, я бачу, наскільки людей турбують високі тарифи і неякісні комунальні послуги. 

 

Алла Шлапак

Про свій депутатський фонд 

Депутатського фонду не вистачає аби всім допомогти. Аналізуючи звернення виборців Печерського району, я бачу як погіршується фінансове становище певних верств населення. Мого депутатського фонду не завжди вистачає всім допомогти – хоч суми допомоги на 1 особу не такі ж вже і великі: від 600 до 2 тисяч гривень. Торік допомогла 600 людям, цього року, через збільшення депутатського фонду, сподіваюся, що я зможу допомогти більшій кількості містян.  

 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися