Голова «Укрнафти», співак і навіть індієць – хто напуває кавою у столичних кав'ярнях

Вартість відкриття середнього кафе у столиці сьогодні обчислюється десятками тисяч доларів

Каву складно назвати найнеобхіднішою для людини річчю, хоча багато хто і може з цим посперечатися. Але що може бути краще затишного кафе з приємним інтер'єром та смачною кавою, коли потрібно провести ділову зустріч, посидіти з коханою дівчиною чи провести вечір із друзями.


"Коментарі" вирішили розібратися, хто ж володіє кафе в Києві і напуває жителів столиці багатьом напоям, що настільки полюбилися. Адже вартість відкриття середнього кафе в столиці сьогодні обчислюється десятками тисяч доларів, а якщо йдеться про гарне місце, ексклюзивний дизайн та ремонт, то може перевищувати і 100 тисяч доларів.

Отже, кому належать столичні кав'ярні і що відомо про цих людей.


Мережа кав'ярень "Гіркий Espresso Bar" - Олег Асташев та інші

Якщо вірити сайту мережі кав'ярень GRKY Espresso Bar, вони є найбільшими гравцями на ринку кафе в столиці. Їхня сітка включає близько 60 кавових закладів. При цьому, як особливо наголошують у мережі, всі їхні кафе є складовою GRKY Espresso Bar, а не відкритими по франшизі.


Стосовно власників мережі питання залишається досить складним. Так, у 2021-му році керуючий партнер Горький Espresso Bar Станіслав Устинов в інтерв'ю розповів, що у мережі чотири співвласники, а ідейним натхненником та ідейним засновником мережі назвав Олега Асташева. Прізвищ інших співвласників Горький Espresso Bar Станіслав Устинов так і не назвав.

І тут "Коментарі" натрапили на цікавий факт – єдину юридичну особу, яку якось можна пов'язати з GRKY Espresso Bar, ТОВ "Еспресо бар", не має і ніколи не мало серед своїх засновників Олега Асташева чи Станіслава Устинова. А його власниками є Юрій Прох (90% компанії) та Андрій Заблоцький (10%).


Втім, зв'язок Олега Асташева з GRKY Espresso Bar безперечний, адже саме на нього записані одразу 3 торгові марки під якими працює мережа кав'ярень Горький Espresso Bar. Тобто, як мінімум, деякі виплати у вигляді роялті за використання ТМ GRKY Espresso Bar, він безсумнівно повинен отримувати.

До того ж у базі даних аналітичного сервісу YouControl можна знайти ФОП Асташев Олег Євгенович, з видом діяльності – ресторани та мобільне харчування. Оскільки за словами того ж таки Станіслава Устинова починався GRKY Espresso Bar з торгівлі кавою у 2014-му році з кавомашин за допомогою легкових авто "Таврій", ймовірно саме тоді Олег Асташев, використовуючи свій ФОП з видом діяльності "мобільне харчування", і продавав ту каву. Коли ж у 2017-му році з'явився перший заклад GRKY Espresso Bar, його ТМ було зареєстровано саме на Олега Асташева, проте увійти до складу фірми – ТОВ "Еспресо бар", що виникла у травні 2018 року, він явно не захотів. Зараз Олег Асташев займається автобізнесом, володіючи 40% ТОВ "Ідрайв", виручка якого у 2022 році склала майже 18 млн грн.


Але повернемося до основного власника ТОВ "Еспресо бар" Юрія Проха, тим більше що він також володіє 80% ТОВ "Еспресо бар груп". Але куди цікавіша така фірма, як ТОВ "Укрпромпостач", 50% якої також належать Проху. Хоча зараз вона перебуває у стадії ліквідації, у 2011-2013 роках вона приносила власникам від 10 до 20 млн грн щорічно, причому 16,7 млн грн із них було отримано на держтендерах.


Aroma Kava – прийшла до столиці з Харкова


Мережа кав'ярень Aroma Kava кількістю закладів у столиці може помірятися з GRKY Espresso Bar, а то й перевершує її, але розвивається Арома через франшизу, яку використовують близько 350 закладів. Втім, у мережі також радіють, що перше кафе з їхньою торговою маркою відкрилося в Європі, у столиці Болгарії – Софії.

Почалася історія бренду в березні 2014 року з першої кав'ярні в місті Харків. І це не дивно, адже власником ТОВ "Арома кави" є харківський адвокат Роман Левченко.


За даними того ж YouControl, бізнес на каві не є для Левченка чимось новим: ще в 2006-му році він володів кафе "Русе" у місті Феодосія в Криму. Загалом Роман Левченко успішно поєднує адвокатуру та активний бізнес, оскільки є чи був у минулому, директором та власником 17 комерційних структур. Щоправда, особливих згадок про бізнес-діяльність Левченка в Харкові, незважаючи на таку кількість фірм, знайти не вдалося.

Судячи з кількості об'єктів нерухомості, які є у Романа Левченка – 48, його прибутки від бізнесу явно високі. Одна з його фірм, якою він володіє на 50% – ТОВ "Лев-логістик", звітувала про доход у 2022 році майже в 50 млн грн. Компанія займається здаванням в арену нерухомості. Ще 2,7 млн грн у 2022-му році Левченко принесла фірма "Роксен" у Запоріжжі, що займається будівництвом.

Але повернемося до найуспішнішого бізнесу адвоката з Харкова - ТОВ "Лев-логістик", адже 50% фірми володіє Володимир Левченко, однофамілець він Романа чи родич – невідомо. Але що відомо абсолютно точно, то це те, що Володимир Левченко разом зі своїм братом Павлом "засвітився" у будівництві на Харківщині тієї самої "стіни Яценюка", яка мала стримати Росію.


В інтернеті можна знайти інформацію, що Володимир та Павло Левченко отримали на будівництві "Стіни" щонайменше 60 млн грн.

ЗМІ повідомляли про відкриття 18-го закладу мережі "Хлібний", які належать Дмитру Заходякіну та його дружині Аліні Косічкіної. Правда дані закладу не можна назвати кафе в повному розумінні цього слова, оскільки вони наголошують на роботі пекарні та кондитерській, і орієнтовані в основному на роботу на виніс.

Подружжя познайомилося у 2007-му році в одному з ресторанів Дмитра Заходякіна, який до того часу займався комп'ютерним бізнесом, рітейлом і навіть володів молочним заводом.

Аліна Косічкіна працювала у сфері розваг, керуючи нічним клубом, випускала дизайнерські футболки разом із подругою, а після весілля поступово почала брати участь у ресторанному бізнесі чоловіка. А у 2018-му році з'явився "Хлібний".

Щоправда останньому, треба сказати, не дуже щастить, частину закладів було закрито у зв'язку з війною, а навесні 2022 року час від часу потрапляли у скандали. Так, одна з колишніх співробітниць "Хлібного" звинуватила засновників у невиплаті зарплати та ухиленні від податків.


Кава від голови "Укрнафти" – мережа кафе Idealist


Мало хто з відвідувачів мережі кафе Idealist знає, що п'є у кафе, яке нещодавно належало нинішньому голові "Укрнафти" Сергію Корецькому.

Близько 10 кафе мережі у столиці та кілька за його межами Сергій Корецький відкрив, ґрунтуючись на досвіді, отриманому у компанії WOG, де в рамках розвитку компанії він запропонував розширювати сервіс та продавати каву.

Після загибелі одного із засновників WOG Ігоря Єрємєєва, Сергій Корецький залишив компанію, пробував себе в різному бізнесі, а у 2019 році відкрив першу з мережі кав'ярень під брендом Idealist Coffee з перевернутою літерою "s".

До 2020 року вкладення в компанію склали 1,7 млн дол., а 13 кафе та торгівля власною смаженою кавою принесли 100 млн грн.

Після переходу в листопаді 2022 року до "Укрнафти" Сергій Корецький переписав кавовий бізнес на дружину Ірину, яка володіє ТОВ "Ідеаліст автосервіс" або ТОВ "Нова кавова культура".


Кавовий гурман з кав'ярнею на залізничному вокзалі


На залізничному вокзалі Київ-пасажирський можна побачити кафе One Love Coffee кавомана та бізнесмена Володимира Задираки.

Роботу у столиці бренд One Love Coffee розпочав у 2014-му році. Володимир взяв за правило не гнатися за кількістю кав'ярень, а працювати над культурою споживання кави, створивши City Coffee Guide – гід та мобільний додаток про українські кав'ярні.

Щоправда, війна серйозно вдарила по кавовому бізнесу підприємця: якщо у 2021-му році 5 фірм бізнесмена, пов'язані з кавою – "Ван лав", "Кава індастрі Україна", "Рам кави" та "Еволюція кави" принесли йому 25 млн грн, то 2022-го - наполовину менше.

У результаті One Love Coffee навіть закрила свою кав'ярню на Київ-пасажирський.


Співак-експерт з кави та індійський бізнесмен


Але крім мережевих кофеїн є багато поодиноких, що належать відомим власникам. Так, наприклад, Андрій Гуневський, репер із Полтави, володіє трьома столичними кав'ярнями – при магазині "Хай рост", Feat Coffee та Shu Coffee Bar Крім того, він присвятив цілий альбом способу заварювання кави.

Два кафе – Samsara та Balu, належить індійському бізнесменові Яшві Тріпатхі, який керує найвідомішим в Україні рестораном індійської кухні "Гімалаї", який відкрили в Києві батьки Яшві ще 1997-го. Він же додав до цього бізнесу два національні кафе, які, щоправда, важко назвати саме кав'ярнями. Вони швидше є повноцінними кафе з індійською кухнею, просто з більш "демократичними" цінами.

Зрозуміло, наведені вище бізнесмени далеко неповний перелік власників київських кав'ярень, яких тільки в столиці налічують не менше 150. І це не дивно, адже бізнес на каві можна назвати високомаржинальною націнка на одній чашці кави становить 700-1000%.

Джерело: https://kyiv.comments.ua/ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися