Соціальна справедливість по-українськи: як локдаун позначився на доходах столичних чиновників

Нинішній локдаун в столиці економісти мало не в один голос називають безглуздим - поширення коронавируса він не стримує, а ось проблеми бізнесу створює чималі.

"Після кожного локдауна деякі орендарі вже не відкриваються, - написав на своїй сторінці в Фейсбук бізнесмен Олександр Меламуд. - Розоряються. Третій локдаун за півроку! Ви просто офигели, дорога влада ".

Поки бізнес оцінює наслідки від посиленого карантину і сподівається отримати анонсовані 8 тисяч гривень від уряду (відповідний Закон набув чинності 9 квітня 2021 роки), "Коментарі" поцікавилися , як працюють і скільки заробляють в період локдауна співробітники столичної міськадміністрації.

Ми отримали офіційні відповіді з різних департаментів КМДА і з'ясували: в той час, як підприємці, пішовши на локдаун, поняття не мають, чи знайдуть сили вийти з нього, чиновники справно отримують не тільки зарплату, але і доплати, надбавки і премії.

Локдаун в Києві: хто працює в звичайному режимі

Судячи з відповідей на наш запит з департаментів КМДА, більшість комунальних підприємств працюють дистанційно, а на роботу ходять лише ті, хто не може перейти "на удаленку" в зв'язку з характером виконуваних завдань.

Наприклад, як нам повідомили в "Київкомунсервіс", "в зв'язку з посиленням карантинних обмежень в Києві від 05.04.2021 співробітники адміністративних підрозділів були переведені на дистанційний режим роботи. Для забезпечення безперебійного надання послуг з вивезення побутових відходів виробничий підрозділ КП "Київкомунсервіс" (відділ спецмашин і обладнання по роботі з відходами) працює в штатному режимі ".

У відповідях департаментів були вказані зарплати за лютий (які співробітники отримали в березні). Як нам повідомили в КМДА, в період столичного локдауна ніяких змін в нарахуванні заробітних плат не відбулося.

Кілька департаментів відрапортували, що зарплати співробітникам буде нараховано відповідно до відпрацьованого часу за підсумками роботи, з огляду на їх особистий внесок у загальні результати роботи департаменту. Правда, тут у багатьох киян може виникнути когнітивний дисонанс, оскільки вони, швидше за все, не зможуть знайти прямого зв'язку між ситуацією в тій чи іншій сфері столиці та зарплатами чиновників відповідних департаментів.

Локдаун в Києві: офіційні цифри

Відразу відзначимо, що суми вказані до вирахування податків, але в будь-якому випадку це цифри, які більшості українців навіть не снилися. Нагадаємо, що середня зарплата в Україні в лютому 2021 роки (остання доступна статистика) склала 12 549 гривень, а в Києві - 18 504 гривні.

Отже, співробітники Департаменту культури КМДА в середньому отримують 16 496,22 гривні. В.о. директора департаменту Сергій Анжіяк в лютому заробив 39 947,74 гривні. Напевно, багатьом було б цікаво, чим займається цей департамент взагалі і як змінилася його робота в період локдауна, коли всі культурні заклади столиці були закриті.

Таке ж питання виникає і щодо зарплат співробітників Управління туризму КМДА. Тут середній заробіток становить 20 617,38 гривень на місяць, а главі управління Марині Радов була нарахована заробітна плата в розмірі 33 632,72 гривні.

Середня зарплата штатного працівника Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА становить зовсім не 8 тисяч гривень (хоча б із солідарності з підприємцями), а 18 837,26 гривень. В.о. директора Володимир Костиков в березні 2021 року одержав не тільки оклад в розмірі 11 640 гривень, а й надбавку за ранг (600 гривень), надбавку за інтенсивність праці (23 280 гривень), надбавку за виконання особливо важливої роботи (11 640 гривень), премію (2328 гривень), індексацію (86,25 гривень) - разом майже 50 тисяч гривень.

У Департаменті транспортної інфраструктури співробітники в середньому отримують 21 634,18 гривень на місяць. Директору департаменту Івану Шпильовому березні була нарахована зарплата в сумі 30 559,20 гривень. Заступник Кличко Володимир Бондаренко заробив за місяць ні багато, ні мало - 33 977,61 гривню, а його шефу нарахували вдвічі більше - 61 519,06 гривень.

Найбільше в період пандемії заробляють працівники Департаменту охорони здоров'я. Середня зарплата штатного працівника тут становить 28 441,79 гривень. Зарплата директора департаменту Валентини Гінзбург за лютий 2021 року склала 82 877,70 гривень, включаючи грошову допомогу до щорічної відпустки понад 46 тисяч гривень. Як то кажуть, коментарі зайві.

Локдаун в Києві: "справедливість" - поняття розтяжне

У зв'язку з усім вищесказаним виникає закономірне питання: якщо уявити, що наша держава в своїй роботі керується принципами соціальної справедливості, що б ми побачили? Що закриті ФОПи отримують в карантин свої середні заробітки? Або що співробітники КМДА отримують в період локдауна по 8 тисяч гривень? Або якийсь третій варіант?

Думки експертів з цього приводу розділилися. Зокрема, президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко нагадує, що в усьому світі зарплата держчиновників - це запланована величина і вона виплачується незалежно від того, де і як такий чиновник працює.

"Держава гарантує чиновнику роботу і оплату цієї роботи, так що карантин дійсно не може бути підставою для зменшення зарплати держчиновника", - зазначив експерт в бесіді з "Коментарями". При цьому він додав, що владі все ж було б непогано сконцентруватися на роботі медустанов і мінімізувати заборони, "б'ють" по бізнесу.

У той же час аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак вважає, що відповідно до принципу соціальної справедливості було б логічно якось "зблизити" заробітні плати державних чиновників і середні заробітки ФОПів. У той же час, продовжує експерт, було б не зовсім справедливо брати до уваги як перевага зарплат співробітників КМДА в даний момент, так і прибуток ФОПів в період економічного зростання країни.

"Співробітники КМДА отримують стабільні зарплати і регулярно відраховують податки, - пояснив Орищак свою думку. - Прибуток ФОПів варіюється від економічного добробуту в країні, і в хороші прибуткові періоди ніхто ж не вимагає звертатися до питання соціальної справедливості ".

Той факт, що державним чиновникам продовжують виплачувати звичайні зарплати в період карантину, є управлінським рішенням глави держави як глави будь-якої корпорації, додав Орищак. Оцінювати роботу департаментів на карантині складно, але "з боку завжди видніше", хто де недопрацював, де можна було б і краще. Напевно, населенню хотілося б знати, з якими організаційними труднощами стикаються конкретні департаменти і чому результати їх роботи бувають настільки непомітними.

Економіст Владислав Банків нагадує: ризики, які несе на собі підприємець, і ризики будь-якого чиновника несумірні.

"Якщо головним принципом нашої держави була б соціальна справедливість, багато органів влади, включаючи згадані, просто перестали б існувати", - вважає експерт.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися