Засновник agritech-стартапу Сергій Скок: про вплив пандемії, війни на ІТ в агросфері, а також надії на післявоєнне відновлення

2021 року експорт комп'ютерних послуг приніс країні 7 млрд дол., що на 36% більше, ніж за попередній. Три роки поспіль галузь зросла більше, ніж двічі. І навіть незважаючи на повномасштабне вторгнення у лютому, за перший квартал 2022-го продаж ІТ-послуг за кордон приніс країні 2 млрд дол., що на 38% більше, ніж за перший квартал минулого року.

Проте події лютого не могли не позначитися на продуктових IT-компаніях, які працювали на внутрішній ринок. Наприклад, українська Agtech чи agritech. Це бізнес, що розробляє технології, які націлені на підвищення ефективності роботи аграріїв. Такою компанією є Skok Agro. Вона спеціалізується на виробництві твердомірів для ефективного планування обробітку ґрунту, пробовідбірників для аналізу чорнозему, а також створенні системи метеомоніторингу для самохідних обприскувачів. Директор Сергій Скок розповів "Коментарям", як війна вплинула на айтішників, продукт яких розрахований на вітчизняних аграріїв, а також про перспективи розвитку своєї справи в нинішніх умовах та майбутньому.

Сергію, серед ваших клієнтів - як агрохолдинги, так і фермери. Війна негативно позначилася на агропромисловості загалом. Які результати компанії за перше півріччя?


Результат нульовий, працівників довелося скоротити. Після широкомасштабного вторгнення росії ми віддали наші пікапи для фронту. Сам я почав волонтерити, потім пішов у тероборону, також працюю військовим журналістом. 


Очевидно, усім фермерам зараз дуже несолодко… Їм не до цифрових технологій…


Фермери зараз переживають стрес, бо наживаються спекулянти, бо він не може продати зерно. У них дійсно зараз немає грошей на впровадження цифрових рішень. У кращому разі використовують старі технології, купують навігатори за безцінь у того, хто банкрутує. Якщо до війни з впровадженням наших технологій селянин з 1 га міг отримати на 500 - 600 грн на гектарі більше, тобто інвестувавши в дослідження і корегуючи системи живлення, мав прибуток на гектарі 300 грн, то зараз прибуток ледь покриває витрати за кредитом і за роботу найманим працівникам. Холдингам, звісно, легше, кредитне плече тощо, мають, де зберігати зерно, почекають до зими, поки ціна піде вгору, а фермери, які обробляють до 1000 га, у них не вистачає коштів для аналізів, не купують навіть агрохімію, не вигідно молотити. 


А яка ситуація була до війни? Чи вплинула на вас пандемія? 


Пандемія ускладнила нам зборку техніки - на мікрочіпи через COVID-19 черга була до 2024-го. У 2021 році ми розвивали напрям агрохіманалізу, фермери активно інвестували в агрохімію. 


Якби ви більше уваги приділяли входу на зарубіжні ринки, залученню іноземних клієнтів, це б вам зараз допомогло?


Навряд чи. Кажуть: дви у Вінниці? Там був “прильот”, ні, ми боїмося укладати контракт… Зараз ми переорієнтувалися на військові потреби. Багато розказати не можу. Скажу так: застосовуємо наші напрацювання в електроніці для полегшення пересування піхоти, підвищенні ефективності безпілотників. 


Чи збираєтеся розвивати Skok Agro після війни?


Звісно. Я скучив за роботою в полях. Але сьогодні нам, чоловікам, треба мобілізуватися і вибити ворога. Коли приїжджаю на передову, бачу молодих хлопців, совість мучає… Тож витуримо окупантів, а далі все відбудуємо. 


Чи буде попит на продукцію Skok Agro серед аграріїв після війни? 


Продовольство буде затребуваним, Україна здатна ним забезпечити, тож ми будемо в плюсі. Але буде жорсткий відбір технологій. Наша технологія вимірювання ущільнення грунту - буде точно затребуваною, бо це про економію на паливі. 

 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися